top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Waarom u nu en dan (en u hoeft het tegen niemand te zeggen) toch eens wat Daily Elli’s moet lezen

Het lijkt hoogmoedig iets als The Daily Elli, zeg maar een jaarlijst van dagelijkse overpeinzingen, te willen maken. Ik durfde het lang niet. Evenwel nadat Serge Simonart — hij vindt vast dat hij geen verdere introductie hoeft — mij in 2021 aangenaam verraste met Het leven en hoe het te leiden, verdween definitief alle schroom. Als hij er al mee weet weg te komen … Tegen elke verwachting in las ik dat boek uit. En bleef het lezen. Ik werd verrast, geïnspireerd. En dat, beste lezer, zou, héél misschien en maar héél af en toe, ook u te beurt kunnen vallen bij The Daily Elli. Waarmee ik mij uiteraard niet op dezelfde hoogte wil plaatsen als Serge Simonart.


Er zijn voldoende redenen om The Daily Elli te negeren. Want, en hier past een citaat van een wijze, dat marcheert altijd: je moet niet luisteren naar mensen die zelf niet gelukkig zijn (Julia Cameron in The Artist’s Way). Of dit, ook heel goed: hoed u voor zedenprekers! (van mezelf). Waarom dan wel lezen? Ik houd het hier op: ergens, ooit, hebben elk van deze gedachten mij gediend. Sterker: mocht ik velen ervan niet hebben gehad was ik al lang dood. Ik stierf dan ongetwijfeld jaaaren terug al aan een de gevolgen van obesitas en longkanker. Of onder invloed, in het verkeer. En als het dat niet was sukkelde ik in de criminaliteit om mijn schuldenberg aan te pakken of had ik ruzie met mijn kinderen. Misschien liet ik mij wel euthanaseren in Zwitserland.  Zonder deze gedachten was er veel van wat niet goed voor mij nooit veranderd. Zonder veel van deze overpeinzingen had ik nooit de Cambodjaanse Mekong afgefietst, kwam ik nooit in de favela’s, bracht ik nooit een single uit, deed ik nooit filmaudities, speelde ik geen musical … Zijn dat grote dingen? Het zal nog eens niet zijn! Niemand geeft er verder een verdomde ruk om, maar nog eens: het zal nog eens niet zijn!


Daartegenover: zonder deze gedachten had ik wellicht een afbetaald huis, een tweede verblijf misschien, een wagen, lag ik ’s zomers aan een strand en stond ik ’s winters op de latten. Was ik nog altijd hoofdverpleger en ontzettend getrouwd. Of had een ongetwijfeld veel vetter betaalde job in Brussel (met de troostende gedachte dat filerijden went en het me alleszins geen windeieren legt). Merkwaardig: wanneer het over dàt soort dingen gaat staan mensen dan wèl weer met hun meninkje klaar. Noem het een oordeel. Dat kwetst nu en dan. Maar dan neem ik mijn Daily Elli's (’the original writings’!), overpeins en vindt meestal een antwoord waarmee ik weer voldoende verder kan. Naast natuurlijk de onvoorwaardelijke liefde van die paar bijzonder dierbaren in mij leven. (Rustig, het komt allemaal in The Daily Elli aan bod.)


Disclaimer: dit is geen wetenschap. Het is een samenraapsel van wijsheden van anderen. Het is een bloemlezing uit ruim vijfendertig jaar studeren waar ik nu en dan een (ferme) eigen draai aan geef. Maar fundamenteel staat In The Daily Elli niks nieuws. Integendeel, de meeste dingen zijn heel oud. Want misschien is dat wel de belangrijkste vaststelling: ongeveer alle zelfhulpboeken, therapieën en coachings van vandaag draaien op hetzelfde uit. Namelijk op wat auteurs als Wallace D. Wattles en Dale Carnegie (beetje namedroppen) bijna honderd jaar geleden al wisten, om nog maar te zwijgen van de stoa, 300 jaar voor onze tijdrekening: ze kampten met quasi dezelfde muizenissen als wij. En er waren geen sociale media en er was geen 24/7 economie. We kunnen het dus niet alleen maar daarop afwentelen.


Neem uit The Daily Elli mee wat voor u waarde heeft en gooi de rest weg. Het is geen poging tot overtuiging van wat dan ook, dat werkt toch niet. Verandering komt er alleen door intrinsieke motivatie. Ik claim niks.

Voor wie er bij voorbaat zijn bedenkingen bij heeft eindig ik met een kleine herinterpretatie van de sticker die Guns N' Roses in 1991 op de eerste persing van hun Use Your Illusion-albums kleefde: The Daily Elli contains language which some readers may find objectionable. They can F?!* OFF and buy something from the New Age section.Vindt u dit artikeltje wel wat hebben? Geef het onderaan een hartje!

Delen op Facebook of X mag altijd: klik op de knop linksonder en klaar.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


Informatie over het merendeel van de auteurs en hun boeken waarnaar in de stukjes wordt verwezen vindt u terug op mijn Boekenlijst.


Met dank aan The Daily Stoïc (goedkoop en in toegankelijk Engels, Bol) en The Daily Pressfield (Engelstalig, Amazon), twee boeken die mij geweldig aan de waggel houden en waarvanuit het idee voor The Daily Elli ontstond.

Ook interessant: dailystoic.com met mogelijkheid tot dagelijkse meditatie-notificaties per e-mail. Maar pas nadat u The Daily Elli heeft gelezen uiteraard.


Schrijf u hier (homepage, onder de rubriek Uitgelicht) in op de nieuwsbrief en ontvang een dagelijkse herinnering aan The Daily Elli (en ook alle andere posts).


Copyright © 1991 Guns N' Roses

57 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page