top of page

Accepteer je humeurigheid (maar misschien kan je er toch wat aan doen)

The Daily Elli 2/90


Alles wat je doet om iets vervelends te vermijden maakt het erger. En bij uitstek gaat dat op voor irritante emoties.


Als je humeurig bent, ga er dan niet al te veel tegenin. Net zoals dat met alle andere emoties het geval is, gaat ook humeurigheid gewoon weer voorbij.


Een kleine kanttekening hierbij: uit een studie blijkt dat klassieke muziek een positieve, herstellende invloed heeft op hoge bloeddruk. Let op, het ging dus niet over jazz en pop, daarvan zijn de bloeddrukeffecten kennelijk quasi nihil. Klassieke muziek kàn dus je stemming in positieve zin doen omslaan. Maar ga dus niet te halsstarrig op zoek naar bestrijdingsmiddelen voor je kwaadheid of prikkelbaarheid.


En dan nog dit doordenkertje: doorgaans ziet je leven er elke dag zo’n beetje hetzelfde uit. Toch kan je stemming doorheen de dag zomaar alle kanten opgaan. Dus als alle variabelen constant blijven, en het humeur schommelt, dan rest er nog maar één potentiële uitlokker: hetgeen wat je hebt gegeten. Het is niet met al te veel enthousiasme dat ik het hier poneer (en ik blijf vooral kritisch): wat je laatst hebt gegeten is in verband met je huidige energieniveau en dus ook stemming tamelijk bepalend. Lang voor You Are What You Eat: A Twin Experiment, in 1850, wist de Duitse filosoof Ludwig Andreas Feuerbach het al: “Der Mensch ist, was er ißt.”Scott Adams, Jan Geurtz, Richard Wiseman


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).27 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page