top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

“Het leven is wat onze gedachten ervan maken”

The Daily Elli 1/90


Dit is wellicht een van de beroemdste en al zeker meest wijze citaten uit het stoïcisme.


Het enige dat echt telt is in je leven zijn je gedachten. Wat er ook aan de hand is, wat het probleem is, louter de gedachte erover is van tel. Alleen maar die gedachte is je ervaring. Iets kan leuk zijn, bedroevend, spannend of om het even wat: zolang jij er niks over denkt is er voor jou niks.


Je kan je daar telkens de vraag bij stellen: is het waar? Het antwoord is dan ja of nee. Maar de instinker zit ‘m in het feit dat als je alleen maar gelooft dat het waar is, het voor jou ook waar ìs. Als je gelooft dat het niet waar is zal het voor jou niet waar zijn.


Gedachtes overkomen je dan misschien, je kan er altijd naar kijken en besluiten of je er wat mee moet of niet. Idealiter negeer je negatieve gedachten. Gedachten negeren kan in theorie heel makkelijk: kijk maar eens hoe goed je positieve gedachten over jezelf kan negeren.


Echte positivo’s geloven dat je je gedachten kan kiezen. In de trant van: wil je een vreugdevol leven leiden, denk dan vreugdevolle dingen. Er valt iets voor te zeggen. Al zou de grondgedachte toch best blijven dat we met al die stemmingen en gemoedstoestanden vooral niet teveel bezig moeten zijn. Vooral diegene die je nergens toe dienen. Het is altijd hetzelfde: waar je geen aandacht aan geeft verdwijnt.Marcus Aurelius, Louise Hay


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).40 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

2 comentários


Koen Vandenborre
Koen Vandenborre
01 de mai.

De gedachte die spontaan bij mij opkwam bij het zien van deze foto was: 'wat heeft die schimmige vijftiger op-zijn-alleen te zoeken in een speeltuin?' — Maar al snel besloot ik deze gedachte te negeren. Hij is ten slotte niet alleen, zijn spiegeling in het water houdt hem in het oog.

Curtir
Joost Elli
Joost Elli
01 de mai.
Respondendo a

Dat heet dan 'een zieke geest'.

Curtir
bottom of page