top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Vrouwen met kort haar

“Veel sterren waren hun sexappeal al lang kwijt mochten ze hun haren kortknippen.” Ian Carmichael zegt het, de kapper van wijlen Queen Elizabeth. Vrouwen met kort haar maken een statement. Het gaat hier natuurlijk niet om het zogeheten pittige korte kopje.


Het jongensuiterlijk voorspelt vrij goed de latere man: de boekhouder met de brosse, de verkoper in Shein-kostuum … ze waren het al een beetje in hun apenjaren en zijn het nog. Ze draaien niemand een rad voor ogen: vrouwen weten perfect welk vlees ze in de kuip hebben. Het gaat over zekerheid, veiligheid. Bij dames ligt dat anders. Die kunnen lelijk veranderen. Sommigen ondergaan een gedaanteverandering, werpen hun vrouwelijkheid als een juk van zich af en ruilen zinnenprikkelende jurkjes voor leggings en Crocs. Ze gedragen zich aseksueel. “Die hoeven niet te klagen als ze worden bedrogen!” hoor je aan de toog. Eddy Demarez leerde ons (weliswaar met een geweer tegen zijn slaap) dat toogpraat niet deugt. Er moet een oorzaak zijn. Ergens verloren ze hun fierheid en ik tracht te begrijpen waarom.

Ik heb het vooreerst over vrouwen die trouwen met een man en die het ongehinderd prettig vinden aantrekkelijk te zijn, sowieso een soort die te weinig aandacht krijgt. Alleen komen ze er niet allemaal toe zich goed te verzorgen. Ze zijn zijn moedeloos, zitten vast in een huis met een zware hypotheek erop en kinderen erin en doen afstompend werk om de boel te betalen. Ze zijn futloos, het is slopend. Ze willen wel. Aan de andere kant : vrouwen die het zélf alsmaar minder belangrijk schijnen te vinden in hun uiterlijk te investeren. Studies benoemen het krijgen van kinderen en de periode waarin de vruchtbaarheid afneemt als twee belangrijke redenen. En toeval of niet, die twee mijlpalen vallen samen met het vaak terugkerende momentum waarop de lange lokken eraf gaan. In de meeste culturen staat lang los haar voor seksuele ontvankelijkheid. In die redenering betekent het kortwieken het einde van dat tijdperk. Rika Ponnet heeft het (voor wat het waard is) over jonge moeders die met het knippen van hun haar hun positie van behagen inruilen voor een positie van zorgen. De Daily Mail echter becijferde dat de gemiddelde leeftijd waarop de haren eraf gaan op zesenveertig jaar ligt. Dat is niet toevallig een vaak genoemd gemiddelde moment waarop de overgangsjaren aanvangen. Allemaal theorieën waar je verder niks mee koopt.


Merkwaardig genoeg legt niemand de oorzaak van die slonzigheid ooit is bij de mannen. Misschien mògen die vrouwen niet langer begeerlijk zijn. Ingegeven door hun verlatingsangst en bezitterigheid houden zij hen het liefst binnen. Ze mògen (serieus?) van hen niet sexy de deur uit. Dat las ik ook elders: “O Profeet, zeg tot jouw echtgenotes en dochters en de vrouwen van de gelovigen dat zij hun gewaden over zich heen laten hangen. Op die manier (…) worden zij niet lastiggevallen.” (Soera Al-Ahzab:59).

Of nog: vrouwelijke zin en opwinding komen vaak niet als een drang van binnenuit. Het is veeleer een reactie op wat gebeurt, de omstandigheden, de dynamiek met een partner (— ik citeer een seksuologe, dames, houd jullie paarden!). Misschien doen vrouwen niet langer moeite voor treurwilgen voor de televisie, tokkelend op Ladbrokes. Of knappen ze af op kleine jongetjes die met hen praten over jeugdtrauma’s of moedergemis. Die hen niet bespringen, maar troost zoeken in hun schoot, als broer en zus. Vinden ze die dikke, ongewassen vent een lustkiller. En willen ze die vooral zélf uit bed houden. Een jongenskapsel is dan een uiterst efficiënt middel.


“Dames met zo’n kort kapsel zijn symbool geworden voor vrouwen die ‘het’ – lees: pogingen het andere geslacht te bekoren – hebben opgegeven.” Het is geen man die het schrijft, maar de Nederlandse columniste Milou van Rossum. Misschien heeft de fameuze Amerikaanse therapeute Pamela Stephenson toch een punt: “Vrouwen met kort haar kiezen bewust om er niet begeerlijk uit te zien.” Het komt hen, met het soort van vent waarmee ze zitten, mogelijk gewoon het beste uit.



Vind je deze blog wel wat hebben? Geef hem onderaan een hartje!

Delen op Facebook of Twitter kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Wil je graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: je reactie is zichtbaar).

2022, 2 september, Leuven (vrijdagmarkt, Grote Markt) (België). Foto: Kristel Lamerichs.


De column Waarom zou je als vrouw te oud zijn voor lang haar? van Milou van Rossum (FB/IG/TW: @milouvanrossum/@milouvanrossum/@milouvanrossum) lees je in De Standaard en NRC (enkel abonnees) of lees gratis als pdf op de downloadpagina op deze site (onderaan).

Het VRT Radio 1-programma Nieuwe feiten besteedde in juni 2020 aandacht aan het thema. De volledige aflevering beluister je hier op Spotify.


De tekst in de blogbeschrijving is een citaat van de Hongaarse evolutiepsycholoog Norbert Meskò: "Hoe meer gezond haar en hoe voller de haardos, hoe meer mannen een vrouw als sexy en vruchtbaar gaan beschouwen."


Uitgelezen? TELKENS ALS JE NAAR ONS KOMT, mijn nieuwe single, luister je op Spotify, kijk je op YouTube of koop je in de iTunes Store (99 cent).


Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page