top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Wifty (Women over fifty)

Er bestaat een actieve subcultuur die zich Wifty noemt: Women over fifty. Alleen meisjes vanaf een halve eeuw komen erin.


Met zelfverzonnen woordjes - midlife kick, lege-nest-euforie, pro-aging, vagina-(re-)animatie - schreeuwen ze van de daken dat ze nog lang niet zijn uitgerangeerd. ‘Van droogbloemen maak je ook mooie boeketten’, zoiets. Als prille vijftiger, supersingle, is dit dus de vijver waarin ik vis.


Wifties zijn op het eerste zicht aantrekkelijk: ze flirten of geilen zelfs openlijk, weten wat ze willen, misten niet langer. Daar houden mannen van. Minder hoopgevend is hun ‘Kracht van het nieuwe ouder worden’-filosofie: ze werden ‘wijzer’ en alles is nu ‘spannender, stouter en sexyer.’ ‘Guilty free’ heet het, ‘met heel veel deugnieterij’. Dan vrees ik meteen een Zotte Doos, met een kleurige bril. En dat mag zeker, want: “Hou ouder, hoe gekker? Yep, we moedigen het met veel plezier aan!"


“We stimuleren vrouwen om eindelijk te worden wie ze écht zijn. We zitten goed in ons vel en zijn te oud geworden om ons te laten dicteren wat wel en niet mag.” Mmm, dat wringt me toch wat. Wie is die vrouw die vijftig jaar nodig had om tot het besef te komen dat ze ertoe doet of, erger nog, zich decennialang onderwierp aan een ‘male chauvinist pig’?


Voor wat snelle acties ontwikkelden ze bij Wifty de FART: de Faboulous Age Reboost Therapy, met hapklare adviezen als ‘je kan je man buitengooien of een minnaar nemen’. Een ‘switchtherapie’ die jarenlange zelfverwaarlozing oplost. Ik geloof dat ik er een beetje bang van word: dit soort herboren vrouw eet mij vast op met huid en haar. Brrr.


Gelukkig geeft de FART ook antwoorden. Op de schuldvraag, bijvoorbeeld. “Dat jonge vrouwen bang zijn om ouder te worden ligt aan een door jeugd geobsedeerde cultuur, die ons voorhoudt dat we niet meetellen als we niet jong, knap of sexy zijn.” Dan komt de verklaring: “Dat die cultuur vooral door mannen in stand wordt gehouden, weten we al langer.” Het advies is logisch: “Laten we die FART cadeau doen aan stoere mannen. Want, eerlijk: klink ik seksistisch als ik vraag wat zij nu weten van menopauze en het hele all-inpakket waarmee vrouwen te maken hebben? Zijn zij het niet die hun leven lang op zoek gaan naar een gebruiksaanwijzing voor vrouwen?” Ik betuig mijn diepste en oprechtste spijt.


“Het is aan ons om daar niet aan toe te geven. We tonen jongeren dat we niet langer onzichtbaar zijn en dat je met de jaren zoveel meer bent dan ooit: aantrekkelijk, boeiend, relaxed, wijs, sexy, rijk aan ervaringen en zelfvertrouwen.” Onzichtbaar ...?


“Trouwens, wat ALLE mannen betreft: ze zijn natuurlijk ook een vat vol hormonen en die kunnen - eens de vijftig voorbij - eveneens alle kanten uit. De andropauze. Maar geen man die daar wakker van ligt, omdat er nooit over gepraat wordt en er geen negatieve connotatie aan vastzit. Zij mogen gewoon gezellig ouder, grijzer, droger, vergeetachtiger worden. Ze krijgen ook opvliegers, alleen wijten zij dat aan dat glas wijn te veel of die drievoudige tiramisu. Wel: hoog tijd om hen een mooi een andropauzecomplex aan te praten.” Mannen hebben het onder elkaar heus weleens over hun probleempjes.


En hou je maar vast, Mifties*: “Een begripvolle partner met veel gevoel voor humor is van levensbelang voor elke vrouw in de menopauze. Als hij tijdens jouw overgang gaat dwarsliggen en voor extra mood swings zorgt, dan mag je hem met zijn hele hebben en houden aan de deur zetten. Tijdelijk of permanent, that’s up to you.” Een weetje: beide Wifty-bezielsters hebben een veel jongere man. Dat laat vermoeden dat er ergens al een oudere in de touwen ligt.


Wat een kwaaie madammen. Vastgelopen in een als pretgezelschap vermomde praatgroep. Dus: als er Wifty opstaat laat dan maar zitten (dat is wellicht wederkerig). Andere 50+’ers of jonger mogen zich blijven melden.


*Men over fifty.Vind je deze blog wel wat hebben? Geef hem onderaan een hartje! Delen op Facebook of Twitter kan ook: klik op de knop linksonder en klaar.

2022, 19 juni, België. Foto: Heidi Vallons.


Meer over Wifty op Wifty.be (FB/IG/Twitter: @wiftyforwifties/@we_are_wifty/@WeAreWifty). En kijk ook eens op clubw.be, midlifekick.be en notsohappysingle.

84 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page