top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Vals blond

Komt hij op tv, dan kijkt Rik Verheye niet. Hij heeft er eenvoudigweg de tijd niet voor. Vreemd hoe sommige artiesten, de zelfverklaarde voorop, de schouders ophalen als het over succes gaat. Ik mag Rik daarom niet.


Het is niet de enige reden. Rik heeft namelijk blond haar. De aversie voor de lichtgele mannendos begon vaag, ergens tijdens mijn lagereschooltijd. Ongeveer plots, waarna het zo bleef. De wittekop hoeft er niets voor te doen.

Of misschien lag het toen toch aan Davy Evers …


Evers, van het Arische type, praatte mij bij de directeur aan de galg. Ik dropte een stinkbom op de schoolbus en hij wist daarvan. Er kwam een onderzoek en hij verlinkte me. Zoiets blijft hangen. Evers bevestigde mijn gevoel dat het uitkijken is met geelharigen. Want hij was niet alleen: Kris Driepenninckx, Kris Winants, Pieter Van Rillaer, ik luchtte ze niet, ook al hadden ze me nooit wat misdaan. Alleen waren ze blond.


De afkeer gaat met de leeftijd mee. Het betreft niet langer de blonde knaapjes, van het soort dat we toen waren. Het zou betekenen dat ik mijn petekind Floris niet mag en het tegendeel is natuurlijk waar. Of Jommeke. Leve Floris en Jommeke.


Het is nu een mannenzaak, de jongetjes die niet van haarkleur veranderden. Evers en co. Type Christopher Atkins, de bepotelaar van Brooke Shields, in The Blue Lagoon. Of die gekrullebolde Blankenbergse hoofdredder. Ben Weyts misschien. De afkeer blijft en ik weet niet waarom. Afgunst is het niet, ik leerde immers dat vrouwen vooral nièt voor de blonde man kiezen. De vreemdsoortige verklaring luidt dat die te veel ‘fun’ uitstraalt. Het is ook nooit goed, maar laat het in mijn voordeel zijn.


Misschien heeft het met geur te maken. Anders namelijk is het wanneer het over blonde vrouwen gaat. Ik hoef niet per se het blondje, maar dat de natuurblondine wel wat heeft ontgaat ook mij niet. “Ze ruiken naar kerrie,” merkte een vriend ooit op, telkens de gelegenheid zich voordoet neem ik de proef op de som en het is nog waar ook.

Blondines worden bovendien steeds minder talrijk en schaarste trekt aan. Hoe noordelijker hoe meer er nog van zijn. Maar hun uitsterven wordt al jaren voorspeld. Dat komt omdat het ‘blonde gen’ recessief is. Een loser-gen dus eigenlijk, misschien is het dat wat ik bij blonde mannen ontwaar.


Dat het stilaan afloopt met blond komt doordat wereldwijd alle rassen het volop met elkaar doen. Met corona lijkt daarop voorlopig beslag te zijn gelegd. De blonde heeft dus even kans op herstel, voor de echte liefhebber kan het een argument pro lockdown zijn. Dat levert dan ongetwijfeld vroeg of laat weer een Claudia Schiffer op. In dat geval nemen we er een nieuwe Regi wel bij.


2020, 27 december, Leuven (Comeniusgebouw) (België). Foto: Kristel Lamerichs (vocalcoachingleuven).

139 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Uitverteld

Comments


bottom of page