top of page
Foto van schrijverJoost Elli

Plasbeton

Mijn ommetjes vragen tegenwoordig wat extra planning. Kort voor vertrek hijs ik me vol met water. Onderweg baken ik er mijn territorium mee af.


Kessel-Lo, deelgemeente mijner dromen, wordt geënquêteerd: schreeuwerige pancarten dwingen daar bijna toe. De oproep: Geef Kessel-Lo mee vorm! Daardoorheen: geelkleurende velden, niet van boterbloemen, van vergunningaanvragen. Het laatste groen tussen de huizen gaat op de schop.


De op fora wild om zich heen trappende mens, in schabouwelijk Nederlands veelal, heeft een naam: de reaguurder. Of iedereen, het moreel kompas op uit, altijd en overal een sprekersforum moet krijgen is een gevoeligheid. Niettemin is het kwaliteitsdebat met enig kanaliseren geholpen. Papieren kranten schiften in lezersbrieven en bewaken daarmee het fatsoen. Kwatongen zouden kunnen beweren dat ik zelf ook zo’n reaguurder ben …


Aldus voel ik wel wat voor een propere peiling. Ik liet me gaan, in alle keurigheid, heerlijk verzuurd en onverdraagzaam: tégen speel- en leefstraten, vóór de toegankelijkheid van de straat voor àlle wagens, tégen het beperken van het ‘straatparkeren’ enzovoort. Want laat het duidelijk zijn: slechts een minderheid die het anders wil. Noot: ik heb zelf geen auto, ik leen er hooguit per week eentje, en woon op een drukke baan. Laat ons dus zeggen dat ik van Koning Auto bijna uitsluitend de lasten draag, zelden de lusten. Maar dit is Kessel-Lo en het hoort erbij. Punt. Het enige wat mensen met een wagen kan worden gevraagd is wat vaker te stappen of te fietsen.


Dit is mijn stad, zeker. Ik woonde hier altijd en houd dat graag zo. Het zijn niet de nieuwe Belgen (ik mis hier mogelijk de nieuwste politiek correcte term) waarin ik me druk maak. Met letterlijk rondom mij twee Russische huishoudens, een Marokkaanse familie, een Albanees gezin en een Soedanees gezelschap (de samenstelling wil weleens wisselen) praat ik erover mee en heb ik het niet van horen zeggen. Onder mij huist een sympathiek Afghaans stel met hun dochtertje. Tegenover zit een Hollander, dat wel. Die mensen klagen niet. Ze werken hard en zijn dankbaar voor dat goede leven hier. Het is een kleine groep egoïsten die staat te mopperen, een minderheid. De stadsgroene, die als hij op het platteland gaat wonen ook daar amok maakt omdat de varkensstal stinkt. Hooggeschoold vaak, intelligent en goed ter taal, en daardoor niet onmachtig. Of: hoe een klein collectief oproerkraaiers op een beleid kan wegen.


Een onverplicht referendum is vaak een maat voor niets. Mooie initiatieven de bevraging voor iedereen toegankelijk te maken ten spijt (zoals invulhulp in buurtcentra) zal het vooral de stem van de slimmerik zijn die doorweegt. Gewoon omdat die met meer zal zijn.

Hopelijk sla ik de bal mis, er wordt nog wel een objectief samengesteld burgerpanel betrokken, maar schrijf het op: we stevenen af op een Kessel-Lo met nog meer straten exclusief voor vergunninghouders, plaatselijk verkeer, besloten parkings voor bakfietsen en stadsbloembakken waarvan je de ecologische voetafdruk niet wil kennen. De groene skyline vanuit mijn appartement is onderhand weggekaapt door hoogbouwsels. Laat mij nu ook maar eens mopperen.


Er is in deze stad fantastisch werk geleverd, dat zeker. Maar het is mooi geweest. Ik dreig in een betonnen konijnenpijp te gaan leven met aan het eind van de tunnel een park. En neen, ik wil geen parkeerplaatsen offeren om daaraan te veranderen. Met links en rechts een boom en af en toe een leeg kavel wordt een straat vanzelf een fraaie laan.

Die laatste stukjes veld plas ik intussen vakkundig af. In de hoop dat er een bouwheer is die er geurgevoelig voor is: ho, dat is hier al van iemand! Op risico van een fikse GAS-boete.

2021, 26 februari, Linden (België). Foto: Koen Vandenborre (IG: #haikuoen). Koen bedacht ook de titel Plasbeton.


STEM!


Kesselaar? Neem dan zeker deel aan de enquête. Ze is erg goed gemaakt en makkelijk in te vullen in minder dan 15 minuten. Kijk op vorm3010.be.


Hulp nodig? Je kan terecht op volgende locaties om de bevraging in te vullen op een pc of papier. Je kan ook extra ondersteuning krijgen om de bevraging samen in te vullen. Op deze plaatsen kan je terecht:


Buurtcentrum Casablanca - Lolanden 16 - T 016 27 40 20 - E bc.casablanca@leuven.be

Maandag - woensdag - donderdag - vrijdag: 13.00 - 17.00 uur

Dinsdag: 13.00 - 20.00 uur


Lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke - Rustoordlaan 3 - T 016 55 55 11 - E tervlierbeke@zorgleuven.be

Maandag t.e.m. vrijdag: 9.00 - 17.00 uur

71 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ruimtedrang

Zuhal

Comments


bottom of page