top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

(’t Kro)K(r)a(n)trientje

zkv


Krantenwinkel Italiaanse Kroon werd De krok(r)antenier.


“Dan toch nog een klant,” zuchtte de winkelierster. Na jaren van alleen maar tijdschriften, tabak en droogkuis nam ze er nu bakkerswaar bij. Én broodjes. In een nagelnieuw pand, verderop. “Als het zo doorgaat doe ik volgende zondag niet meer open.”


Ze stond zelden vrolijk in haar winkeltje. En nu mislukte ook de doorstart. Halftwaalf, even voor sluitingstijd. “Zie nu toch eens wat hier nog allemaal over is. Dat is dus allemaal om weg te gooien.”


In de koeltoog lag een mix van lekkerbekjes, champignons à la Grecque en pasteis de nata. Daarnaast koude schotel filet americain, een gebraden kip en een kom ‘stoofvlees van het huis’. Op het schap koffiekoeken en worstenbroodjes. Ze had een gezonde appetijt, maar dit kreeg ze onmogelijk zelf verzet.


Het brood kocht ze in bij De Preter. “Een topbakker!” Dat er door de voedselveiligheid kakkerlakken en muizenstrontjes werden aangetroffen, moet haar zijn ontgaan.


“Misschien is het de naam. Die afgezaagde ‘-ier ‘: Klussenier, Broodenier …,” poogde ik te verklaren.

“Ik dacht eerst aan ’t Krantenhoekske.”

“Niet weer die“’t”!! En geen hoek meer! Nee, houd het kort: Bij Katrien, gedaan!”

“Wie is Katrien?”

“U.”

“Ik heet An.”

“Mijn dochters vinden dat u Katrien heet. Wees blij, Bij An klinkt niet.”

“Katrien …”

“Kent u mooie liedjes over An?”

“Clouseau, Herman van Veen.”

“Allebei AnnE! Flauwe trouwens. Maar over Katrien ... 'Ook jij denkt aan die tijd, Katrien,

dat wij elkander zochten.' Will Ferdy! Of: 'Het leek wel of we hadden zo een bui vandoen, Katrien, Het lijkt me wel wat omdat eens over te doen, Katrieeeen!' Man, die De Craene kon tekstdichten!"

“Dat is Kristien.”

“Het gaat erom dat het geen An is.”

“En als ze vragen wie Katrien is?”

“Maak er de kokkin van. Geen hond gelooft dat u dat stoofvlees zelf maakt.”


De krok(r)antenier werd (’t Kro)K(r)a(n)trientje. Daarover wordt gepraat en er komt plots volk. Altijd met een spiedende blik naar een glimp van die mysterieuze Katrien.

2021, 13 juli, Leuven, Diestestraat (Dagbladhandel Het Nieuws) (België). Foto: Bart Cloots (extra dank, Bart, ik weet dat je zorgen genoeg hebt. Lief!).


Vanaf 14 september zijn de blog en de brievenpost weer terug uit vakantie.

Tot zolang nog brengen we op deze site in de plaats daarvan elke dinsdag en vrijdag een zkv (zeer kort verhaal). Meer over het zkv vind je hier. De tot nu toe verschenen zkv's staan hier verzameld.


Vind je deze post leuk? Geef hem een hartje!


Deze post delen op Facebook of Twitter? Dat is heel eenvoudig: klik op de knop linksonder en klaar. Een comment toevoegen is altijd leuk.


36 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Bing Crosby

Comments


bottom of page