top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Bing Crosby

zkv


Een goed frietkot is een beetje vuil. Daar vind je het echte spul. Vuile frietkoten zijn met uitsterven bedreigd.


In mijn jonge jaren zwoer ik bij Frituur Tiensepoort. ‘Bing Crosby’ was er baas. Mijn vader noemde hem zo — hij leek op de zanger — en had het over ‘een pee zo vettig als zijn friet’. Maar lekker was het er wel.


Bij Bing moest je niet zijn om te lachen. Het ging om de friet. Er werd niet gepraat. Soms opende hij zijn zaaltje, verbruikssalon is er een te duur woord voor. In de bediening zette hij dan een mankende vrouw. De relatie die ze hadden was onduidelijk.


Ze had puisterige armen, met haar op, naar haar laatste tandartsbezoek was het raden. Haar benen waren omzwachteld, met Dauerbinde. Wellicht aderproblematiek, misschien betaalde Bing haar in frieten.

Ging het niet goed met die benen, bleef het zaaltje toe. Zo leek het. Was het zaaltje open dan stonden er balletjes in tomatensaus op de kaart. Ging het alleen open als er balletjes waren of omgekeerd? Bing gaf geen uitleg en niemand die het hem vroeg.


Bing ging schoorvoetend met zijn tijd mee. Met een potje mosselen-in-’t-zuur en een hardgekookt ei breidde het menu gestaag uit. De veeleisende klant. Op een dag lagen er plots zelfs curryworsten in de comptoir. Het ging hem niet af. Niet veel later sloot hij zijn zaak.


De succesformule van Bing was eenvoudig: eigenhandig geschilde en gesneden bintjes, zelf tweemaal in ossenwit gebakken, niet te vaak ververst. En hij bleef de puntzak trouw. Vakmanschap, enkel streekproducten en geen voedseloverschotten.


Er was alleen mayonaise en met wat geluk ook tartaar. Niet dat het moest: alleen al met de frieten had je puur goud in de mond.

2021, 2 augustus, Koksijde (Frituur Coxy) (België). Foto: Steven Elli.


Tot 7 september zijn de blog en de brievenpost even met vakantie.

Op deze site brengen we intussen wel de hele zomer lang op dinsdag en vrijdag een zkv (zeer kort verhaal). Meer over het zkv vind je hier.

Vind je deze post leuk? Geef hem een hartje!

Deze post delen op Facebook of Twitter? Dat is heel eenvoudig: klik op de knop linksonder en klaar. Een comment toevoegen is altijd leuk.

40 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kiekeboe

Zwangere buik

Yorumlar


bottom of page