top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Strekenwijven

Ik kan het nu ook officieel schudden bij de vrouwen. Dat pleziert me langs een kant want ik zie de dingen graag onderbouwd.

Een onderzoek met de ronkende titel ‘Wie durft wint: heldendom versus altruïsme bij de keuze van een vrouw voor een mannelijke partner’ toont zwart op wit aan dat ik de plank op het gebied van vrouwen al jaren flink mis sla. Ik kan er trouwens meteen enkele aanhalen die het niet zullen nalaten te stellen dat ze daar al lang zelf achter waren gekomen.


De meeste dames schijnen vriendelijkheid en altruïsme hoog op hun verlanglijstje van karaktereigenschappen van de gewenste man te zetten. Die lovenswaardige kenmerken worden echter telkens overruled door dapperheid. Met oprechte belangstelling voor de ander en onvermoeibaar liefdadigheidswerk val ik dus buiten de prijzen: uiteindelijk wil het wijf een bink. Nou.

Bericht aan het mandom: vermijd te allen prijze de friendzone. Laat die rol over aan homo’s. Houd je ver weg van vrouwen die alles van je willen behalve je zaad. Het is de diepste vorm van krenking waarmee je als man te maken kan hebben. Verwar de friendzone niet met vriendschap, de friendzone gaat veel dieper dan dat. Het is een van de intiemste relaties die je met iemand kan hebben. Alleen, mogelijk de meest waardevolle beloning daarvoor, de vrijpartij, wordt je onthouden en gaat naar de bink. Ontziet ze je in het geheel niet, dan weidt ze daarover ook nog eens graag uit. Het is de bink met wie ze op een feestje verschijnt en waarmee ze de show steelt.

In sporttermen valt ze dus voor de klimmer, de wingsuit flyer of de ski base jumper en niet voor de golfer.

“Elke vrouw wil een lieve, attente en behulpzame man. Totdat ze er een heeft,” hoorde ik ooit uit een damesmond. Of nog: “Als het dan toch niet uitmaakt of het een grote of een kleine is, doe mij dan maar een grote.” Ik heb nog wat extra opzoekingswerk nodig.

2019, 4 juni, Heverlee (Burger King, Heverlee Noord (België). (Selfie.)


Kelly, S. & Dunbar, R. (2001). ‘Who dares wins: Heroism versus altruism in female mate choice.’ Human Nature, 12, 89-105.68 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Uitverteld

Comments


bottom of page