top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Rust uit want je moet plezier maken

The Daily Elli 70


Wanneer je terugkijkt op je leven merk je dat de leukste dingen ervaringen zijn geweest. Tenzij je een echte hobbyist bent gaat het zelden over je auto of zelfs je mooie huis.  Dat zijn de dingen die ‘bijdragen’ aan geluk.


Ervaringen zijn alles en de beste ervaringen zijn precies die waarbij je jezelf tot of zelfs over je limieten hebt gedreven, omdat je het de moeite waard leek. Dat, en het is een veelgemaakte fout, is het verschil met ‘genot’: genot kan je ervaren zonder enige vorm van psychische energie. Bij plezier is het net omgekeerd: je beleeft het alleen als gevolg van buitengewone aandacht. Laat ik het kort stellen: in het leven gaat het erom plezier te maken. Actief dus, met moeite.


En daar heb je het addertje onder het gras: om ertoe in staat te zijn moeite te doen (lees: er “zin’ in hebben) moet je fit zijn, uitgerust, hersteld. Alleen dan is er de bereidheid om je te laten uitdagen. Nieuwe dingen doen, je uitgedaagd voelen, is hetgeen wat je zowat je allerdiepste voldoening kan bezorgen. De Stoïcijnen wisten het al: het obstakel is de weg. Geniet van het leven. De boeddha en de Mona Lisa hebben ook een smile op hun gezicht.Mihaly Csikszentmihalyi, Patricia Ryan Madson, Jim Loehr & Tony Schwartz, Geert Verschaeve


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).8 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page