top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Piekeren, gedachten, zijn nog nooit opgelost met ander gepieker en andere gedachten

The Daily Elli 67


Piekeren, gedachten, zijn nog nooit opgelost met ander gepieker en andere gedachten. De meeste negatieve gevoelens leiden nergens toe, wel integendeel.


Natuurlijk is af en toe een negatieve gedachte terecht, denk aan verdriet, rouw, angst. Piekeren kan aanvankelijk zinvol zijn maar na een korte periode van intensief overpeinzen hebben we meestal alle betekenisvolle informatie uit de situatie gehaald. De meeropbrengst is nihil en verder overpeinzen is eigenlijk pure tijdverspilling. Die wetenschap, opsteker, maakt piekeren misschien al een heel klein beetje minder aantrekkelijk.


Piekeren heet ook weleens rumineren, wat van ‘rumen’ komt, herkauwen. Het versterkt de negatieve emoties en maakt je vaak somberder. Piekeren maakt ook minder actief, het houdt ons min of meer in ons hoofd gevangen. Het verband tussen piekeren en het ontstaan van depressie is haast onmiskenbaar en speelt een belangrijke rol bij het in stand houden ervan.


De oplossing is even lastig als eenvoudig: leren zien wanneer het gebeurt. En vervolgens kan je leren hoe je je aandacht op een andere activiteit kan richten. Disclaimer: in geval van echt depressie schijnen ‘anti-ruminatieactiviteiten’ maar bij de helft van de mensen te werken.Stephen S. Ilardi, Geert Verschaeve


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).
12 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Negeer trends

Comentarios


bottom of page