top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Probeer jezelf niet gelukkig te denken

The Daily Elli 68


We hebben meer dan 60.000 gedachten per dag. Daarvan zijn er een heleboel negatieve en die maken je angstig, depressief, eenzaam, gestresseerd of gewoon miserabel.


Je zou pessimisme kunnen zien als het ontbreken van enige inventiviteit om de dingen anders te zien. Het vasthouden aan je lijden als kern van je identiteit is dé weg naar voortdurend lijden. Het lijkt logisch: wie geen hoop heeft op de (betere) toekomst is neerslachtig, ongeacht het feit dat je leven nu prima is. Zie je de toekomst rooskleuriger, dan heb je nu eenmaal meer energie.


Evengoed is er iets troostrijk aan het loslaten van het idee van geluk, de gedachte dat je per se gelukkig moet zijn. Als het er is is het natuurlijk mooi, maar het is vliedend en niet afdwingbaar. Hoewel dagdromen over een perfecte wereld wellicht een glimlach op je gezicht tovert, zal het waarschijnlijk niet leiden tot het verwezenlijken van je dromen. Geobsedeerd positief denken brengt in het beste geval niks op, in het slechte geval is het schadelijk. Ga maar na: in de klassiekers van de zelfhulp-literatuur gaat het zelden over positieve gedachten. Simpelweg omdat die er weinig toe doen.


Scott Adams, Conor Barnes, Sophie De Schaepdrijver, Geert Verschaeve, Richard Wiseman


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


14 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

2 Comments


rie.janssens
6 dagen geleden

Met alleen maar Kleine Gelukskes kom je al ver op de schaal van Levensgeluk & Tevredenheid!

Like
Joost Elli
Joost Elli
6 dagen geleden
Replying to

Een waarheid als een koe! En toen dacht ik: vanwaar komt die uitdrukking eigenlijk? En zo blijft een mens bezig: https://www.elfri.be/artikel/een-waarheid-als-een-koe#:~:text=Betekenis%3A%20Dat%20is%20een%20absolute,'

Like
bottom of page