top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Met meta-afwijzing koop je niks (wel integendeel)

The Daily Elli 62


Soms stel je maar beter beslissingen uit. Ik wik mijn woorden: wanneer je in een slechte bui bent dan zouden de besluiten die je trekt weleens navenant kunnen zijn. Wachten totdat die somberheid overgaat (want dat zal ze) is dan wellicht wijzer. Het vraagt natuurlijk wel dat je op die manier in staat bent naar jezelf te kijken. Want uitstellen, dat is een bijzonderheidje en een slinkse truc bij allerhande onzekerheden.


Met afwijzen van de zelfafwijzing (je hoort weleens over meta-afwijzing) koop je helemaal niks. Het maakt het schuldgevoel alleen maar erger … Zelfkritiek is gegarandeerd doelloos. Dat mag je zomaar aannemen. En anders: kijk naar jezelf, je doet het al jaren en het heeft nog nooit gewerkt.


Zelfkritiek staat verandering in de weg. ‘Ik ben waardeloos’ leidt tot uitstelgedrag: het is dé manier van zelfsabotage die maakt dat je maar niet raakt bij waar je wil zijn … En bij de meeste mensen die uitstellen gaat er nog eens pak energie naar het feit dat ze zich daarvoor veroordelen. Kortom, procrastineren en luieren in de bredere zin maken de problemen alleen maar groter. Het gevoel van iets niét te hebben gedaan is vaak veel erger dan het gevoel dat de kwestie op zich behelst.Louise Hay


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).9 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Glimlach

Comentarios


bottom of page