top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Koen wint literaire prijs voor zijn kortverhaal Het ei

De stad Sint-Truiden organiseert jaarlijks, in samenwerking met de literaire jury's Sint-Truiden, de literaire prijzen van de stad Sint-Truiden, een schrijfwedstrijd voor jongeren en niet-gevestigde auteurs. Koen Vandenborre, mijn neef en schrijfmaat in de Brievenpost-reeks, won dit jaar de Hendrik Prijs-prijs voor kortverhaal met Het ei.


De wedstrijd gaat al een tijdje mee, een van de onderdelen, de Guido Wulms-prijs voor poëzie, bestaat al 44 jaar. Aan de winnaar van de wedstrijden voor kortverhaal en poëzie wordt 700 euro toegekend.

 

Leeswaarschuwing: Onderstaande alinea bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.


Het ei beschrijft hoe Dario Woland nog snel een cadeau wil kopen voor zijn verloofde met wie hij een afspraak heeft in een restaurant. De etalage van antiekwinkel Bulgakov lokt hem naar binnen, maar de verkoper lijkt niets van zijn uitgestalde waar te willen verkopen. Uiteindelijk zal Dario de winkel verlaten met een passend gedicht.

 

Uit het juryverslag:


"Dit jaar mochten we een rijke oogst van maar liefst 118 inzendingen uit het Nederlandse taalgebied ontvangen. (...) Bij een eerste preselectie bleven er 21 kortverhalen over. Uit deze selectie bleek al snel dat 1 verhaal duidelijk boven de andere uitstak. De jury kon dan ook vrij vlug en unaniem de winnaar van de 39e Hendrik Prijs-prijs voor kortverhaal aanduiden: Het ei van de hand van Koen Vandenborre uit Leuven.

De jury was gecharmeerd door het originele verhaal, dat op het eerste gezicht beschrijft hoe mensen een cadeau zoeken, maar eigenlijk handelt over de universele levensvragen.

De manier waarop enerzijds de spanning wordt opgebouwd met de gehaaste klant en anderzijds op de juiste momenten stiltes gecreëerd worden door de rustige verkoper, en dit alles binnen het tijdsbestek van een kortverhaal, sprak erg aan.

'Een merkwaardig verhaal heeft hij al op zak' en 'Ik wens u het allerbeste toe met uw toekomstige dichtpartner' zijn zinnen die de lezer verder doen nadenken.

Het ‘rode’ element sprong in het oog. De volgehouden multiculturele toets is een plus, alsook de verschillende ‘ramen’ die de auteur opent uit de wereldliteratuur.

De personages worden met enkele rake kenmerken meteen getypeerd. De schrijver zuigt je onmiddellijk in het verhaal. De rijke en beeldrijke taal, en de fotografische, haast filmische schrijfwijze maken dat je na het lezen van Het ei nog meer van Koen Vandenborre wilt ontdekken!"
Lees Het ei hier.


Ander werk van Koen op deze site in de rubriek Brievenpost. Lees zeker ook hier zijn nieuwste brief: Kozijnen met open chakra.


Meer over de winnaars van de literaire prijzen van de stad Sint-Truiden lees je in deze brochure. Zelf deelnemen? Dat kan nog tot eind mei, kijk op literaireprijzen.be.

De bibliotheek Toni Coppers houdt de vinger aan de pols op hun Facebook-pagina.


Liefhebber van haiku's? Volg Koen (@haikuoen) op Instagram.

66 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ob-La-Di

コメント


bottom of page