top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Het genie in Zwangere Guy

Nadat ze mekaar twintig jaar uit het oog verloren, beloven twee neven elkaar elke twee weken op vrijdag een brief te schrijven. Je vindt ze verzameld in de rubriek Brievenpost.


Kessel-Lo, 21 mei 2021


Beste Koen


Dat je onlangs Zwangere Guy ‘een karikatuur van zichzelf’ noemde blijft nazinderen. Het rijmt niet met het beeld dat ik van je heb: de man die, in tegenstelling tot mezelf, Joe Speedboot, Mr Gwyn, Bezonken rood en zelfs Ulysses leest gaat voorbij aan Belgiës grootste muzikale talent in jaren. Dat vraagt om duiding. Want ik zeg je: de platen van Leonard Cohen en Zwangere Guy zijn op een avond muziek luisteren bij een glas wijn perfect inruilbaar.


Zwangere Guy stond op Rock Werchter, Koen, op de Lokerse Feesten, Dranouter, Dour, op Lowlands. Daar verbleekt jouw literatuurprijs van de stad Sint-Truiden bij. Zwangere Guy scheert hoge toppen waar wij met onze krabbels alleen maar kunnen van dromen. Het is vast jaloezie. Laat me je overreden.

Nu kan je natuurlijk stellen dat ik maar een matig cultureel bepakt jongetje ben. Daarom geef ik de kunstkenner het woord.


In het onnavolgbare Demain j’arrête werd een stukje uit een lezing van Dirk De Wachter opgenomen. De psychiater gaf toe nog nooit van Zwangere Guy te hebben gehoord, maar liet zich tot een samenwerking overhalen door zijn zoon: “Papa, dat is fantastisch,” had die gezegd. “Zwangere Guy, dat is gewoon top! Dat is internationale kwaliteit. Dat is cool!”. De bewondering is totaal: “Ik ben zelf een mislukte muzikant. (…) Het is confronterend om zo te zien dat ge niks kunt … En dus ben ik heel bewonderend voor mensen die dat wel kunnen. En als ik dan mag figureren in zo een nummer dan ben ik blij als een klein kind.” De Wachter heeft het nog over ‘heel bevlogen’ en ‘juiste’ teksten.


We zetten de stad op de map

De staat die fuckt ons up

Heb een cijfer op m'n kop

ACAB* elke focking cop

En dat is wat ik denk ervan


Nou, dat komt binnen.


Ik deed er ook een tijdje over, Koen, maar een Belgische Bob Dylan lijkt wel degelijk te zijn opgestaan. Demain j’arrête blijft moeiteloos overeind naast The Times They Are a-Changin’, de Nederlandse vertaling van Lennaert Nijgh (gezongen door Boudewijn de Groot) verdwijnt er zelfs bij in het niets.

“Hoe is dat toch mogelijk dat een man uit een andere wereld en met een andere leeftijd zo gelijklopend kan denken als een academische psychiater?,” vraagt Dirk zich nog af. Ik had het nooit eerder zo bekeken. En nu dus Dirk De Wachter het zegt, zeg ik het ook: ACAB! - All Cops Are Bastards!


Toegegeven, de teksten van Zwangere Guy vragen exploratie. Ook de muziek is niet van die aard dat ze tijdens het klussen tot haar recht komt. Pas na meerdere luisterbeurten geeft ze haar lagen prijs. Ondertussen snoert de zanger de twijfelaars, zoals jij, heel subtiel, de mond:


Dit is wat ik doe, dit is wat ik kan

Dit is wat ik voel, dat is wat ik zou

Dit is ondergronds, dit is onder ons

Fuck de hele staat, ikke leef en sta

Waar da ikke wil, dat is hoe het zit

Ikke zit nie stil daarom da ik spit**


In zijn meer recentere werk valt de paralel met zelfs David Bowie te trekken. Precies zoals die op Scary Monsters (and Super Creeps) afrekent met zijn demonen doet Gorik van Oudheusden - wat een fantastische artiestennaam zou dat zijn! - het in 1 uit de 1000. Beter zelfs:


In de keuken kook ik beter dan uw teef mate

Ik was altijd al zo plat als een place-mate

Kleine jongen die van alles veel te veel weet

Waar is de tijd dat ik nog altijd naar tv keek?

Begon de ochtend met een dikke wake-and-bake***

Kweek-te altijd beetje bij voor in de day break

Tot ik bleek leek, nooit niet fake nee

Was niet bezig met dieet, nu ik eet veel


Het stemt tot nadenken …


Niet alleen is Gorik een begenadigd tekstdichter, ook als hij geïnterviewd wordt weet hij ongemeen te boeien, getuige dit interview op VICE:


VICE: Wat is het grootste dat je ooit heb gesloopt?

“Een huis.”

VICE: Wie mag er niet op je begrafenis komen?

“Dries Van Langenhove, Theo Francken, Filip Dewinter. (…) Genoeg over politiek: ik pis op hun moeder, that’s it.”

VICE: Wanneer zei je het laatst tegen jezelf ‘Ik ga nooit meer drinken’?

“Onlangs heb ik een kater gehad van twee dagen. Hoho, fuck it!”

VICE: Voor welk optreden zou je je eerstgeborene opgeven om het te herbeleven?

“AB. En als ik een tweede kind moest hebben , ook AB. Fuck it man, dat ze sterven.”

VICE: Wanneer was je laatst écht over de rooie?

“Een week geleden heeft een of andere marginaal, Jelle of zo - ik pis op uw moeder en op u - een pint in mijn gezicht ‘leeg gesmeten’. Ik heb die gast gewoon moeten neerslagen. Ik heb het wel niet in het café gedaan. Ik heb hem naar buiten gestuurd en dan ben ik om de hoek op zijn muil gaan peren.”


Dìt is België’s hoop in bange dagen, Koen. Dìt is de man die het Eén-journaal haalt, fora krijgt in de betere media: senior recensenten als Jan Delvaux en Marc Didden dragen hem op handen, steracteur Josse De Pauw werkte met hem samen op het bejubelde BrutXXL-album en in het fijnzinnige Klotejaar op Canvas, Jan Paternoster parodieert op Kenny (weliswaar briljant) Maggot Brain van Funkadelic’s Eddie Hazel en zelfs Klara ontgaat hem niet.

Een bevlogen redenaar, voorwaar.


Het kan niet anders zijn, Koen, dat jij het bij het verkeerde eind hebt. Maar misschien is het omdat je er nog niet klaar voor bent, dat je het nog niet begrijpt. Neem je tijd.

Zoals steeds genegen


Je kozijn

Joost


PS: Op 14 augustus speelt Zwanger Guy hier op Leuven Air. Ik regel onze kaartjes (voorverkoop vanaf 26 mei).

2020, 27 december, Leuven (Comeniusgebouw) (België). Foto: Kristel Lamerichs (vocalcoachingleuven). Model: Senne Martens.


* All Cops Are Bastards

** Praten/spreken

*** Vrij geïnterpreteerd: bij het opstaan onmiddellijk een joint roken.


In De Tijdschijf liet VRT-journalist Jan Holderbeke eind 2019 een aantal bekendheden de favorieten uit hun platenkast plukken. Een overzicht van alle afleveringen staat op VRT NWS, De Tijdschijf van Dirk De Wachter op Spotify hoor je hier.


Het interview van VICE Nederland (1 mei 2020) met Zwangere Guy kijk je hier op YouTube.

Nog meer zin in Zwangere Guy? Zijn passage in Winteruur kijk je hier op VRT NU of luister je als podcast (o.m. hier op Spotify).

166 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ob-La-Di

Comments


bottom of page