top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Ga voor groen

The Daily Elli 37


De amish kennen weinig depressie. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Wellicht is hun actieve levensstijl er een van: ze leven eenvoudig, zonder veel technologie, dicht bij de natuur. Net zo min neerslachtigheid is er bij hedendaagse gemeenschappen van jagers-verzamelaars, zoals de San-bevolking in delen van zuidelijk Afrika. Alle twee de groepen leven veelal buiten.


Het prettig vinden om buiten te vertoeven zit in onze programmatuur. Sommigen hebben het over het biophilia-effect (Edward O. Wilson): de aangeboren neiging van mensen om een diepe verbinding te voelen met de natuurlijke wereld en levende organismen. Hoe dan ook: simpelweg al de aanblik en de geluiden van de natuur hebben een aantoonbaar weldadig effect. Volgens sommigen stimuleren wat planten en bloemen in de kamer de creatieve gedachten. Risicoloos uit te proberen. Een heel klein beetje plantaardig leven al kan een verschil maken in welzijn, zoals uitkijk hebben op groen.


Het is maar een weet, HH. beeldende kunstenaars: onderzoekers hebben ontdekt dat mensen over de hele wereld de schoonheid van de natuur verkiezen boven scheppingen van de mens. Of toch: ingeval het werkelijk onmogelijk is de natuur binnen te brengen via de ramen wordt hier en daar beweerd dat een groen interieur al eens wil helpen, en een bureau met groene mappen erop, waarachter je dan zit te werken in een groene plunje. Maar dat heb je niet van mij.Stephen S. Ilardi, Edward O. Wilson, Richard Wiseman


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).13 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Laat los

2 comentarios


rie.janssens
06 jun

Ook zondag in het stemhokje?

Me gusta
Joost Elli
Joost Elli
07 jun
Contestando a

Niet zolang Jeremie Vaneeckhout zijn snor heeft ...

Me gusta
bottom of page