top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Eigen volk

“Mocht iedereen in België gewoon zijn belastingen betalen en ophouden met dat buitenlandse webshoppen, het zou hier nogal eens een welvaart zijn!” Geen feestje of dat vat vol bevatting, mijn broer, poneert het. ‘Als de de drank is in de man, is de wijsheid in de kan’ gaat niet over hem. Andersom. Hoe later op de avond, des te een groter redenaar hij wordt.


Ik koop tegenwoordig af en toe duurder, vooral voeding. Die prijsongelijkheid voor dezelfde waar intrigeert.

Toegegeven, het kwaliteitsverschil is soms snel gevonden. Toch is vaak de beleving dezelfde. Negeer voor het gemak de additieven, geen groot geheim dat goedkoop spul volop wordt gesuikerd en gezouten. Maar alleen dat verklaart onmogelijk het gigantische prijsverschil. Mij wordt weleens slechte smaak verweten, dat zou de gemakkelijke uitleg kunnen zijn.

Nederlandse consumentenmagazines staan vaak voor heerlijk Hollandse gezelligheid, ik hou ervan. Nu en dan is de pret ver weg. De Keuringsdienst van Waarde bracht de erbarmelijke woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Italië aan het licht, tomatenplukkers. Slavernij om de hoek. Daar dus komen goedkope bliktomaten vandaan. Vandaag bij Colruyt aan 36 cent te koop.

In de nasleep van die reportage bleek dat het in de Nederlandse kassen zelf ook helemaal niet zo netjes is geregeld. Dat ìs niet eens om de hoek.

In de reeks Gefileerd trokken koks in spe naar Thailand en keken er naar waar nogal wat van onze kip, scampi en rijst vandaan komen. Van het idee van Het land van de glimlach bleef geen spaander heel. Khao proeft voortaan naar zweet, scampi geuren niet langer zilt maar chlorig.

Niettemin vier ik mijn verjaardag met de familie met plofkip en eet ik aan het einde van de maand Everydayrijst en Albert Heijn bliktomaten. Ik heb twee studerende dochters. Ik neem daarmee hoop ik een voorschot op een mooie baan, weg van de fabriek. Het is het makkelijkst beknibbelen op voeding. Bovendien: eigen hachje eerst. Daar word ik door de stewardess aan herinnerd, telkens ik een vlucht naar Azië neem.


2020, 14 november, Leuven (Denon) (België). Foto: Bart Cloots.


De afleveringen van Gefileerd en Keuringsdienst van Waarde zijn te bekijken via npostart.nl of met de NPO-app (download in de App Store en Google Play, ook beschikbaar voor Apple TV, Chromecast en Android TV)

Keuringsdienst van Waarde:

Do 16 apr 2020 - Seizoen 19 Afl. 13 - Tomaat

Do 23 apr 2020 - Seizoen 19 Afl. 14 - Tomaat (deel 2)

Gefileerd:

Do 16 jan 2020 - Seizoen 2020 Afl. 2 - Kip, het meest 'mishandelde' stukje vlees

Do 6 feb 2020 - Seizoen 2020 Afl. 5 - Rijst en 't rode licht

Do 23 jan 2020 - Seizoen 2020 Afl. 3 - Garnalen in het chloor

53 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Zedenpreken

Neegeren

Comments


bottom of page