top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Doe iets en verwacht niks

The Daily Elli 23


Deze tip staat haaks op alle pleidooien die over plannen gaan. Hij luidt namelijk: geef planning op!


Planning, en dat kan gaan over alles, is niet fout, de vraag is alleen of je ermee moet starten. Want beginnen, in de zin van de actie, het doen, is alles. Dus begin te doen wat je eigenlijk altijd al had willen doen. Je kan altijd reflecteren. Maar dan moet er eerst wat zijn. Pas dan wordt je piekeren en zelfs rumineren zinvol. Maak je geest vrij in plaats van hem bij te vullen: begin!


Daag op (tip: doe het elke dag op hetzelfde uur), doe iets, met lege handen, en transformeer ‘klaar zijn voor’ naar ‘doorgaan’ en wel nu. Schilder de kamer, leg de tuin opnieuw aan, probeer dat uitdagende recept. Op dat ogenblik zie je wat er werkelijk voor je ligt. Neem iets vast en stuur bij. Ga aan de slag, oordeel niet, vertrouw op je brein. Een fijne vergelijking met het improvisatietheater ter bedenking: voor de improvisatieacteur is wat hij krijgt om een improvisatie mee op te bouwen nooit goed of slecht. Dat is een interessante gedachte: je hebt geen vat op wat er komt, maar wel op hoe je erop reageert. Werken met je verbeelding is ontzettend fijn.


Vergeet het ‘grote idee’: je wil geen huisarchitect, tuinontwerper of topkok zijn. Ervaar en kijk wat bruikbaar of de moeite waard is. Er zal troep tussen zitten. Er komt geen applaus, geen triomftocht. De kans is groot dat je jezelf volstrekt afwijst: dit is zò stom, dit durf ik tegen niemand zeggen, wat een tijdverspilling. En toch ga je het doen. En mocht je ermee willen uitpakken, nog dit: people are busy. Niemand zit op je te wachten.


Hugh MacLeod, Patricia Ryan Madson


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


10 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page