top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Denk in positieve affirmaties

The Daily Elli 20


Positieve affirmaties, best omschreven als gedachten die je door herhaling steeds meer gaat geloven, kennen believers en non-believers (hihi). Wat er ook van zij, in mijn ervaring is het omgekeerde alleszins waar: negatieve affirmaties creëren alleen maar meer van wat we niét willen. Voorbeelden van possitieve affirmaties zijn: ik ben goed zoals ik ben, ik vertrouw op mezelf, ik ben rustig en kalm ... (googel even en je vindt er meteen een paar duizend andere).


Maar let op: naar dat geobsedeerd positief denken in enge zin moet beslist altijd kritisch blijven worden gekeken. Ik heb het dan over het betoog van geluksgoeroes. Voor zover mij bekend is er nog nooit iemand écht door positieve affirmaties beschadigd geraakt. Echter het gevaar zit hem erin dat bij falen het idee zou kunnen worden omgedraaid. Om een voorbeeld te geven: je kanker zaait opnieuw uit omdat je niet hard genoeg in je genezing gelooft. Zit er maar eens mee.


Ga met andere woorden gerust experimenteren. Op de een of andere manier voelen positieve affirmaties voor mij helpend. Hoe je ze doet (zeggen of schrijven), maakt naar men vertelt niet zoveel uit. Druk je wel steeds uit in de tegenwoordige tijd. Je kan ze de hele dag door doen, maar dat geeft mij toch net iets teveel het gevoel van monitoren en controle houden. Ik zie het meer als een vriendelijke bemoedigende aai over mijn bol bij het begin van de dag.


Scott Adams, Louise Hay, Amy Landino


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


20 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

1 Comment


Jan Bassist de Lasalle
Jan Bassist de Lasalle
May 20

Heel veel waarheid in wat je vertelt Joost. Maar zoals we weten is het over-positieveren, als er al zo'n woord bestaat, soms een valkuil (valderkuyl) voor ieder zoekende mens en dat zijn we per slot van rekening allemaal. Ik heb gisteren op YouTube een prachtige waardevolle openingsspeech gehoord van Dr. Peter Kreeft. Ik denk wel dat je zijn waardevolle en met humor doorspekte uiteenzetting zal kunnen smaken. Cheers kozze Jan Bassist De la Salle

https://www.youtube.com/watch?v=K7FtUlnIXd0&t=925s

Like
bottom of page