top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Deel wat je maakt

The Daily Elli 18


Als je wat te delen hebt, deel het dan. Je werk in de wereld zetten brengt nieuwe mensen op je pad. De meesten verdwijnen weer even snel, maar met wat geluk houd je er een vriendschap aan over. Het is bovendien een bijzonder prettig gevoel wanneer je met je werk iemand hebt weten te helpen of te raken. Aan de andere kant: verwacht niets.


Verba volant, scripta manent. Het is jammer hoeveel briljante gedachten van doodgewone mensen wegdeemsteren, simpelweg omdat ze nooit zijn opgeschreven. Ik ken mensen, ‘vaten vol wijsheid’, met ongelooflijke ervaringen, die ze straks simpelweg mee hun graf innemen. Maar het gaat natuurlijk ook over creaties, maaksels. Je hoeft het geen kunst te noemen: alles wat gemaakt wordt vertelt iets over de tijd waarin wij leven. Alleen al daarin zit hem de waarde: het is wat ons boeit aan archeologische vondsten.


Het is vandaag bijzonder makkelijk je werk te delen. Toch ziet nog steeds heel veel creativiteit het daglicht niet. Daarentegen wordt er ontzettend veel rommel gemaakt. De kans dat je afgaat is derhalve klein. Wacht niet tot iemand je idee ‘valideert’, een kunstkenner, een producent, een uitgever, laat staan een vriend of je moeder, want je verliest. Wat je maakt valideer je zelf.


Dus, àls je het in je hebt (en dat is voor de meeste mensen zo): produceer elke dag. Hou er maar rekening mee dat er veel brol tussen zal zitten. Ga breien, haken, lassen, dichten, tekenen, schilderen, kalligraferen, boetseren of je stamboom maken. Ga op je bek en word steeds beter. En laat de wereld zien wat je maakt. Er zal gemeesmuild worden. Maar het zal je evengoed verbazen hoe positief erop wordt gereageerd.


Austin Kleon, Mel Robbins, Derek SiversVindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


10 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page