De toppingtrend
- Joost Elli
- 4 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
UNICEF meldde begin september dat wereldwijd voor het eerst het percentage kinderen en jongeren dat obees is hoger isĀ dan het percentage dat ondergewicht heeft. In de snackbars liggen ze er niet wakker van. Integendeel, alsmaar meer van hun waar wordt geload en getopt. Als je zondigt kan je het maar beter goed doen. Bovenaan in de hitlijsten: de Dubai-topping. Zelfs āt Wit Madammeke gaat door de knieĆ«n: voor enkele euroās meer drenken ze hun authentieke smoutebol in de prut.
Naar het schijnt is het ādat de klant het vraagtā. Nonsens. Ik deed een tijdje mee aan smaaktesten. Daar werd me duidelijk hoe er met grof geld wordt nagegaan welke vreemde nieuwigheden mogelijk succes zouden kunnen hebben. Ze spelen in op novelty-seekingĀ (ik kan het ook niet helpen dat het weer Engels is). Gelukkig halen de gekste ideeĆ«n de markt niet.
Zelf trap ik zelden in die val. Ik ben een liefhebber van het origineel (je kan dat ook saai noemen). Als ik spaghetti eet, dan is het bolognese. Ik kies altijd voor de pizza Margherita. Heel wat klassieke gerechten waren oorspronkelijk armeluiāeten: puur en met slechts een paar kwaliteitsingrediĆ«nten. En daar draait het wellicht om. Bij frituur St. Bernard in Lubbeek heeft de friet niks nodig. Wat ze daar serveren is het gele goud. Een bintje in ossenwit gebakken is een smaakbom. OkĆ©, voor een crĆŖpe Suzette mogen ze mij wakker maken. Maar de beste verse pannenkoek blijft die met bruine suiker ā cassonade uiteraard. De echte Brusselse wafel verdraagt alleen maar bloemsuiker, en zeker gƩƩn Dubai-laag. Daarbij: het is cultural appropriation! Maar ik sta er beetje alleen in denk ik. De snacker wil vooral mƩƩr. Hij houdt van camouflagekeuken: halfkwalitatieve rommel, gepimpt met extravagantigheden.
Soms ontstaan die creaties eerder toevallig. De rare Dubai-topping is gebaseerd op de zogeheten Can't Get Knafeh of It-bar: een chocoladereep van twee Dubaise chocolatiers, met pistachecrĆØme, sesampasta en krokante knafeh (hebt u ām ā dat is trouwens die vermicelli uit uw juliennesoep). Eind ā23 ging ze viraal, toen de populaire food- en ASMR-influencer Maria Vehera ze met veel gesmak tot zich nam (niet voor misofonielijders). In geen tijd steeg de vraag naar 30.000 per dag. Patissiers, glaciers en wafelbakkers zagen hun kans schoon en maakten het mengsel na. De dramatische gevolgen zijn bekend. Caloriecheck: een smoutebol met Dubai topping verdubbelt in energie.
Bekend ook is het verhaal van het ākapsalonā, rond de eeuwwisseling bedacht door de Schiedamse kapsalonuitbater NataniĆ«l āNatiā van de G. (Gomes, maar om begrijpelijke redenen besliste hij later onbekend te willen blijven): hij bestelde steevast bij de lokale shoarmazaak een friet, met daarop shoarma en gegrilde kaas en sla (voor de vorm), knoflooksaus en sambal. Ook bij ons een geheide hit. Gomes stuikte ā al kan dat natuurlijk toeval zijn ā op zijn 47ste in elkaar. Ons land was overigens zijn tijd ver vooruit op het gebied van frieten loaden. Het julientje (stoofvleessaus, satĆ©kruiden, gesneden viandel, mayonaise en gefrituurde ajuin) ontstond al in de jaren 80 en het romboutje volgde niet veel later (idem, maar dan met mexicano en Joppiesaus). Beide recepten komen uit de koker van Gentse studentikoze dronkelappen (de stad van licht en liefde is ver te zoeken). Sindsdien valt het aantal varianten niet meer te tellen.
BelgiĆ« staat internationaal bekend als een soort āreferentielandā voor smaaktests. Veel voedingsbedrijven (ook multinationals zoals Coca-Cola, Unilever en Danone) gebruiken BelgiĆ« of Vlaanderen als testmarkt. āHet land heeft een rijke eetcultuur met een hoge standaard voor bier, chocolade, frieten, patisserie en gastronomische tradities. Daardoor zijn consumenten er kritisch Ć©n verfijnd in hun smaakbeoordelingen,ā klinkt het. Er bestaat een gezegde in de sector: āAls de Belg het lekker vindt, werkt het elders ook.ā Afgaande op de Gentse creaties is dat een twijfelachtige eer.
Vindt u deze blog wel wat hebben? Geef hem onderaan een hartje!
Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar.
Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).

2025, 3 mei, Leuven (Kortestraat, Frietland) (Belgiƫ). Foto: Bart Cloots.

De Dubai-topping bij 't Wit Madammeke.
Opmerkingen