top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Blijf weg van wat u irriteert

The Daily Elli 12


Het steevast opzoeken van wat irriteert is een subtiele vorm van zelfdestructief gedrag. Het kan gaan om werkelijk àlle vormen van gedrag.


De meest verdoken gedaante is wellicht die van drinken en druggebruik. Andere voorbeelden van uiterst subtiele vormen zijn: tv-programma’s kijken waarin je je eigenlijk alleen maar opwindt, blijven luisteren naar een radiozender die je in feite verfoeit, roddelbladen lezen die je verdwazen of je blauw ergeren aan commenteren op de sociale media. Het kost alleen maar energie en brengt je dus niks op.


Het geheim zit hem erin jezelf erop te betrappen en vervolgens letterlijk die irritaties te voorkomen: draai je dan om en loop er (soms echt fysiek) van weg. Het is eenvoudig maar niet gemakkelijk. En dit is een prima situatie waarbij de 5 seconderegel van Mel Robbins je kan helpen: zeg gewoon luidop 5-4-3-2-1, draai je om en ga dus weg, om de controle te hernemen. Zo verleg je je aandacht, weg van het schadelijke of impulsieve gedrag. Mel Robbins zegt daarover dat de keuze bij jou ligt: of jij bepaalt de dag, of de dag bepaalt jou.


In een categorie apart: soms kan het zijn dat je beter bepaalde vrienden vermijdt. Natuurlijk deel je goed en kwaad met elkaar maar je bent geen therapeut. Als iemand alléén nog maar zielenzuiger is, en je dus nooit nog wat aan vriendschap terugkrijgt moet je jezelf het recht voorbehouden verder contact in vraag te stellen. Wees hierin echter zeer voorzichtig. Ik weet hoeveel pijn het kan doen.Scott Adams, Tim Ferriss, Mel Robbins


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


12 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page