top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Slaap 8 uur

The Daily Elli 72


Ik begeef me niet graag op het terrein van slaap. Daar worden bibliotheken bij elkaar over geschreven. Ik onthoud vooral dit: goed slapen is zo goed als alles. Niet alles, maar zo goed als.


Bij 7 tot 8 uur slaap per nacht liggen de sterftecijfers het laagst. En mensen die 10 uur of meer slapen sterven ook 1,5 maal sneller: het immuunsysteem gaat falen en het kankerrisico verdubbelt (Matthew Walker). Het besluit is simpel: slaap precies voldoende. Onze energievoorraad (en dus niet tijd!) is dé kracht achter presteren. Gedachten, emoties en gedragingen (energiegebruikers dan wel energiebronnen) beïnvloeden die voorraad, in positieve en negatieve zin. Gesimplificeerd: energieverbruik put de reserves uit, rust vult die reserves weer aan. Noem het, met een modewoord, ‘herstel’.


"Rust is geen kwestie van helemaal niets doen. Rust is reparatie.” (Daniel W. Josselyn). Er is zoveel reparatiekracht in een korte rustperiode dat zelfs een dutje van vijf minuten vermoeidheid kan voorkomen! Te weinig slaap betekent: te weinig herstel. En dat te weinig aan herstel leidt tot te weinig energievoorraad. En dus kracht in de zin van energie: een letterlijke krachtvermindering maar zeker ook een verhoogde vatbaarheid voor stemmingsproblemen, afnemende mentale prestaties (redeneren, geheugen, analytisch denken). En doe je het niet voor jezelf: moeëre mensen zijn korzelig, uitgeruste mensen zijn dat veel minder.Scott Adams, Stephen S. Ilardi,  Amy Landino, Jim Loehr & Tony Schwartz


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


5 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page