top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Schrijf ochtendpagina's

The Daily Elli 71


Dagboekschrijven klinkt niet meteen sexy. Maakt niet uit, doe het gewoon. En de beste manier om het doen is het als een van de eerste dingen te doen, vroeg in de ochtend.


Julia Cameron heeft het in de The Artist’s Way over Ochtendpagina’s: drie pagina’s Stream of Consciousness schrijven (over de hoeveelheid die je schrijft kan je onderhandelen, òf je ze schrijft niet). Dat betekent: gewoon gaan, spuien. Er gebeurt iets absoluut ongelooflijks wanneer de gedachten waar je over nadenkt het moment en de gebeurtenissen plotseling uit je hoofd zijn en op papier staan. Je ontdoet er als het ware je werkgeheugen mee van de trivialiteiten des levens en creëert er plaats mee voor creativiteit. En dat is dus nog maar één aspect.


Vragen die ik mij stel zijn: is er wel genoeg evenwicht? ‘Voed’ ik mezelf voldoende? Is er genoeg ruimte voor herstel? Ochtendpagina’s worden nog leuker als je ze gaat teruglezen. Het is onvoorstelbaar hoeveel drama er in je ogenschijnlijk oersaaie leventje zit. Het zijn getuigenissen van jouw dagen, en het is nodig dat je ze opschrijft want er gebeurt ontzettend veel. En ook weer niet: teruglezen is soms ontzettend saai. Wat dan weer in feite betekent dat je heel weinig zorgen hebt. Handig bij een hoofd vol gedachten. Quote:  “Mijn leven is een aaneenschakeling van rampen waarvan de meesten nooit zijn gebeurd.” (Montaigne)


Julia Cameron, Amy Landino, Mijn Kwartier


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


6 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page