Enkele weken per jaar ga ik op nieuwsdieet. Daardoor hoorde ik pas vorige week over menstruatiearmoede, op Studio Brussel, de zoomerzender. Een vrouwenkwestie dacht ik, maar Gloria Monserez had het over personen die menstrueren. Ik zag plots overal bloedende penissen …
Period poverty, leerde ik, is een 'heel groot' probleem: 'heel veel' mensen hebben 'geen' geld voor menstruatieproducten. Moet een randprobleem tot gemeenschapszorg worden gepraat gaat het in de stellende trap. Flo Windey, influencer, verontwaardigde zich eerder al over het feit dat ze nog altijd moet betalen voor haar maandstonden, iets wat 'supernatuurlijk' is. Supernatuurlijk is nog natuurlijker dan natuurlijk.
De kinderrechtencommissaris wauwelde het 'grote issue' de politiek in. Zo werd een armoedekwestie plots de inzet van de strijd tegen genderongelijkheid. ‘Maak maandverband gratis’ was de creatiefst bedachte oplossing. Niet met Wouter Beke: gratis maken voor iedereen is zelden goed beheer, vond hij. How dare you, Wout? Gij, MAN bovendien!
Een op de acht dames kampt ermee - alleen dus menstruerende vrouwen werden bevraagd. Het journaal raamde de menstruatiekost op 0,80 tot 3,60 euro per maand. “Voor een gezin dat het niet breed heeft kan het er soms niet meer bij,” klonk het. Mij lijkt het een prioriteitenaangelegenheid. Met een cola uit de automaat per maand minder is het al fijner regelen.
Jitske ‘ik ben op mijn geilst als ik mijn brol heb’ Van de Veire sprong Gloria bij. Ook zij is ‘gedegouteerd’ over dat betalend bloeden. Als freebleeder zweert ze bij menstruatieondergoed - ze laat haar 'brol' gewoon lopen - maar breekt graag een lans voor de menstruatiecup: handig, uitwasbaar en economisch. Naast een sterilisator en een magnetron is een vagina verder de enige vereiste. Maar, realiseerde Gloria zich, wat dan met 'al die mensen met vaginisme'? 'Al die mensen' samen is vier procent van de vrouwen. Voor de goede orde: cijfers van andere soorten vaginistisch reagerende personen zijn er niet.
Menstrueren afschaffen, het zou zomaar een zoomergedachte kunnen zijn. Het is vast een zoveelste slecht idee van vroeger. Standing on the shoulders of giants - kennis opdoen van grote leermeesters uit het verleden - schijnt aan de Generatie Z niet besteed. Toch lijkt dat zelfverklaarde progressieve zoomerdenken eerder regressief. Midden jaren tachtig sprak de omstreden econoom Jean-Pierre Van Rossem nog schamper over het stilstaande België als 'een land van gewassen maandverband'. We zitten er terug middenin.
Intussen is het overleven in een vergevorderde consensusrealiteit. Het voelt grimmig, die alomtegenwoordige politieke correctheid, dat dystopisch taalgebruik (mijn laatst ontdekte woord in die categorie is 'mensenmelk') en de schuimbekkende onlinecommentaren. Het is het begin van het einde van de vrije meningsuiting. En nee, ik ben geen boomer.
Ik moet 'heel vaak' op de tippen gaan om te plassen. Urinoirs hangen 'altijd' 'veel' te hoog. Dat is een 'groot' probleem waarover ik 'nooit' 'iemand' hoor. Daar heeft duidelijk geen mens met een vagina last van.
Het rapport Dubbel Taboe over menstruatiearmoede van Caritas kan worden bekeken op caritasvlaanderen.be.
VRT NWS wijdt hier een ganse pagina aan de problematiek. Flo Windey gaat er in haar rubriek Faqda op Studio Brussel een aflevering lang op in. Bekijk de video.
Herbeluister het gesprek van Gloria Monserez en Sam Vandenhende met Jitske Van de Veire over de menstruatiecup. Meer weten? Check whatthecup.be.
En maak tot slot ook zeker kennis met Iris de freebleeder.
Comentários