top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

McDonald's, McDonald's, Kentucky Fried Chicken en de Pizza Hut

zkv (zeer kort verhaal)


In het kleine Leuven krijg je in minstens vier restaurants alleen maar kip. Dat is vreemd. Ik ken weinig mensen die kip uit gaan eten.


We doen het met mosselen, of ribbetjes of sushi. Maar geen kip. Oké, in ’t Kiekekot lunch je desnoods snel, in plaats van Subway, maar avondvullend tafelen doe je er nooit. Of op stap, met een stevige streep harissa, om bij te komen van het bier, werkt zo’n kippetje ook.


Kip eet je toch vooral thuis, doordeweeks, snel van de markt, met appelmoes uit bokaal en diepvriesfrieten, en mayonaise. Van het juiste merk, dat wel, mayonaise moet àltijd van het juiste merk zijn. Luie wijven-eten, noemde een neef het.


Voor het kippenkraam staat een ellenlange rij. Maar het kippenrestaurant is nooit volboekt. Desondanks kwam er onlangs nog een hippe kippenkeet bij: Poule & Poulette. De zoveelste Franstalige zaaknaam overigens, Leuven Vlaams ligt gewis achter ons. Maar goed, dit is een keten. Le Pain Quotidien probeerde het hier ook tevergeefs als Het Dagelijks Brood. Kip & Kuiken klinkt nochtans vrolijk.


Waar je ze ook eet en welke naam ze er ook aan geven, kip proeft toch vooral overal een beetje hetzelfde.


Gelukkig brengt KFC binnenkort variatie in het menu. Met Hot Wings en Crispy Tenders, onder druk gefrituurd, voor een snellere bediening. De Original Recipe chicken, in een gezellige Bucket, van vleeskuikens, op wonderbaarlijke wijze meer dan 60 g per dag gegroeid, vleeskippen die sinds 1957 als resultaat van kruising 400 procent zwaarder werden. Maar wel lekker.


Dat KFC in het kleine Leuven bestaat naast 2 X McDonald’s, 2 X Domino’s en een Burger King schijnt niemand te deren. Wat je er ook eet en welke naam ze er ook aan geven, het proeft toch allemaal een beetje hetzelfde. Alleen de goede merchandising maakt het verschil.

2021, 5 juli, Leuven (KFC Leuven, in opbouw) (België). Foto: Bart Cloots. Model: Floris Cloots.


Tot 7 september gaan de blog en de brievenpost even met vakantie.

Op joostelli.be brengen we intussen wel de hele zomer lang op dinsdag en vrijdag een zkv (zeer kort verhaal). Meer over het zkv vind je hier.


Vind je deze post leuk? Geef hem een hartje!


Deze post delen op Facebook of Twitter? Dat is heel eenvoudig: klik op de knop linksonder en klaar. Een comment toevoegen is altijd leuk.

70 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Beeldspraak

Comments


bottom of page