top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Maak je niet druk over slapeloosheid

The Daily Elli 60


Je zorgen maken over slapeloosheid is veel erger dan de slapeloosheid zelf. Er is nog nooit

iemand gestorven van insomnia. Daarentegen onderschatten nogal wat mensen hun slaapbehoefte. Inzetten op goed slapen is beslist zinvol. Een slechte nachtrust is een van de eerste tekenen van depressie, maar speelt ook een grote rol bij het ontstaan ervan.


De slaaptips zijn bekend: bewegen en op hetzelfde uur opstaan. Blootstelling overdag aan helder licht helpt de biologische klok. Vermijd een poos blauw licht (kleurenfilter aan!) voor het naar bed gaan. Je kan je lichaam op slaap conditioneren: gebruik je bed alleen om ’s nachts in te slapen. Zo leert je lichaam dat je bed staat voor slapen. (En hier hoort dan een cliché-opmerking).


En dan de dooddoener: neem je problemen niet naar bed mee. De kunst is je gedachten te overschrijven. Dat lukt door een mentale taak uit te voeren die je helemaal in beslag neemt en tegelijkertijd ontspant. Bij sommige mensen helpt schaapjes tellen, Tetris schijnt ook efficiënt te zijn. Er is in feite maar één mogelijkheid mentale activiteit mogelijk: de uitdaging is een mentale taak te vinden die je zodanig beneemt en tegelijkertijd zo relaxt is dat je in slaap kunt vallen.


Dale Carnegie, Tim Ferriss, Stephen S. Ilardi


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


6 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page