The Daily Elli 129
Het loont de moeite eens na te gaan of er een verband is met je humeur, je probleemoplossend vermogen, je energiepeil en hetgeen je hebt gegeten. De meeste mensen leggen de oorzaak van hun stemming bij de dingen die in hun leven gebeuren. En dus niet bij, want daar gaat het over, zetmeelrijke lunches. Doe de test: ga eens middagmalen in een Mexicaans restaurant. Wellicht wil je een paar uur later alleen maar dutten. De hoeveelheid die je at doet er niet eens zoveel toe. Want doe de oefening desnoods opnieuw en eet maar de helft: het effect is er niet minder om. Het heeft dus met de ‘zwaarte’ van de voeding te maken. Dat is belangrijke kennis! Wijt je slaperigheid niet aan de onvermijdelijke namiddagdip. Want probeer het maar: start je dag met pannenkoeken en gebakken aardappelen en de voormiddag en kijk of je je wakker houd tot de middag.
Onderzoekers zien bij de seizoensgebonden depressie het lichaamsgewicht van hun patiënten vaak toenemen. Iedereen herkent wel de high die je kan ervaren na een suikerboost. Sommige wetenschappers zien het als een vorm van zelfmedicatie. In eerste instantie hebben suikers een positieve invloed op je stemming. Ze zorgen er namelijk voor dat je hersenen de hormonen dopamine en serotonine gaan afgeven. Suikers kunnen zo tijdelijk de stemming verbeteren. Een groot nadeel is dat suiker een andere enkelvoudige koolhydraten ontstekingen bevorderen. En laat chronische ontsteking nu een van de boosdoeners van depressie zijn.
Scott Adams, Stephen S. Ilardi #thedailyelli
Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.
Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.
Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).
Commentaires