top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Ik had het nog gezegd: de Esprit is dicht!

zkv (zeer kort verhaal)


Leuven, dinsdag 19 maart 2024: de benedenafdeling van de Esprit in Leuven was dicht. De heren der schepping trokken aan het kortste eind. “Mannen,” viel er te lezen, “we helpen u vanaf nu graag voort op het gelijkvloers.”


Het was niet gelogen: op de begane grond, achter 500 vierkante meter vrouwenmode, restte er nog een stukje van. Een hoek, met enige rekken. Het zou een werk uit het kubisme kunnen zijn. Een verkoopster hield de wacht. Ferm opgemaakt, een vijftigster, voorzien van een oortje, klaar om op piekmomenten loud en clear te blijven, frunnikte aan iets in het pashokje. Misschien was het aan de gordijnen, uit verveling. Je ziet het ook bejaarden doen, in het rusthuis, met een servet, of met hun rok.


Ik zocht vruchteloos naar de onderbroeken. Er zijn geen betere onderboeken dan Esprit-onderboeken.

“U heeft hier niet langer onderbroeken te koop?” vroeg ik, enigszins onbedoeld hooghartig.

“Nee,” zei de dame.

“Jammer,” zei ik. “Die Esprit-onderbroeken zijn echt goed!”

”Dat is zo," beaamde de dame, "U bent niet de eerste die ernaar vraagt."


Ze bewoog zich tussen de rekken. "Maar ik heb hier wel polo’s, hemden en prachtige colberts,” zei ze. “Nog altijd voldoende om af en toe eens binnen te springen!” Er hing een beetje spanning. "Ik blijf een fiere verkoopster," hoorde ik haar denken.

“Maar geen onderbroeken," zei ik.  “En dat is nu net wat ik nodig heb.” De dame keek me aan. “Als je bent wat je doet, ben je dat niet wanneer je het niet doet," zei ik. "Ik kan u dus helaas geen verkoopster noemen … Maar u treft verder geen enkele schuld.” Ik draaide mij om en dan nog een keer, weer naar haar: “Ik wens u het allerbeste.”


"Drie weken geef ik die winkel hier nog," bedacht ik me bij het naar buitengaan. "Dan is het met deze Esprit gedaan."


Vindt u dit zkv wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje. Zet er even #zkv bij.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


2024, 27 april, Leuven (Dietsestraat) (België). Foto: Truus Elli.


Dit is het eerste zkv (zeer kort verhaal) van een reeks van zes, geschreven in het voorjaar van '24.


Meer over het zkv leest u hier op deze site. Daar staan ook de eerdere verhaaltjes die ik een paar jaar geleden samen met Koen Vandenborre schreef.

54 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Beeldspraak

Comments


bottom of page