top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Hedonistische gewenning

The Daily Elli 43


Kan je geluk toch een béétje sturen? De vraag is natuurlijk of je dat wil, maar hoe dan ook is er een trucje dat kan helpen geluk te maximaliseren: het vermijden van hedonistische gewenning.


Nieuwe positieve ervaringen maken je gelukkig. Maar krijg je steeds weer diezelfde prachtige beleving dan raak je daaraan al snel gewend. Dat is vooral het geval bij wat we ‘bijkomstige veranderingen’ zouden kunnen noemen: een nieuwe wagen, een salarisverhoging, verhuizen. Betrekkelijk belangrijke dingen dus, die beslist vreugde oplevert, maar die ook weg stilletjes wegebt. Geheel tegen onze natuur in zou je kunnen kiezen voor bewuste verandering. Je creëert daarmee een permanent veranderend psychologisch landschap en aldus voed je je brein met steeds weer positieve ervaringen die gewenning voorkomen en zo ‘geluk verlengen’: een nieuwe hobby, je wordt lid van een club, gaat reizen, je probeert een sport …


Dat vraagt natuurlijk gigantisch veel moed. Maar een mens is in staat veel offers te brengen als het een belangrijk doel dient. Dat is dus waar je moet aan denken: je leven verbeteren en je gelukkig en voldaan voelen, dat is toch zo’n beetje waar het allemaal om draait. En let maar op: hoe meer moedige daden je onderneemt, hoe meer je zal geloven dat je de controle over je leven hebt, en als resultaat daarvan, hoe zelfverzekerder je zal worden.


Mel Robbins, Richard Wiseman


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


7 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page