top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Gedachtes horen erbij (en slaan de bal weleens mis)

The Daily Elli 38


Ik kan me behoorlijk opwinden over het feit dat ik er kennelijk niet in slaag mijn dag te starten zonder nare gedachten. Wat wel goed is: ik betrap mezelf daarop. Om dan die gedachte gewoon te laten zijn. Zit er maar mee: jezelf afwijzen omdat je jezelf afwijst. Meta-afwijzing heet het en het kan knap lastig zijn.


Gedachtes horen erbij. Je kan je namelijk niet ergens bewust van zijn zonder te denken. ‘Ik denk, dus ik ben.’ (Descartes). Dat telt ook voor emoties: er is àltijd een eerst een gedachte en pas dan het gevoel daarover. Je daarvan bewust zijn is belangrijk. Met name kwade mensen zijn zich van die overtuigingen in hun hoofd (beliefs in het Engels) niet heel erg bewust. Ze leggen de schuld van vrijwel al hun kommer en kwel bij de omgeving. Bij ‘de omstandigheden’. De ideale formule om je voor het leven in een slachtofferrol te blijven wentelen.


Zoek eens naar het patroon. Want hoe divers het probleem ook mag zijn, het patroon erachter over hoe erover denken is vaak hetzelfde. En patronen kunnen worden doorbroken. Lastig soms, of hoe echt ze ook mogen voelen.Louise Hay, Brian Tracy, Steven Pressfield, Geert Verschaeve


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


14 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Ga opruimen

Ga voor groen

Comments


bottom of page