top of page

Eten als verdovingsmiddel

  • Foto van schrijver: Joost Elli
    Joost Elli
  • 30 sep
  • 1 minuten om te lezen

The Daily Elli 302 UITSTEL EN SCHULDGEVOEL GAAN VAAK HAND IN HAND.


Nogal wat mensen gebruiken voedsel – meestal onbewust – als strategie om emotionele spanning te reguleren. Eten wordt dan een middel om gevoelens als stress, verveling, frustratie of onrust te verzachten. Dat 'emotioneel eten' manifesteert zich doorgaans in spontane, ongeplande eetmomenten waarbij de eetimpuls voortkomt uit het vermijden van een onaangename innerlijke toestand. Eerder dus dan uit een lichamelijke behoefte.


Vaak fungeert voeding in deze context als uitstelmechanisme: een manier om een moeilijk gesprek, een lastige taak of een gevoel van leegte tijdelijk niet onder ogen te hoeven zien. Op korte termijn lijkt deze respons verzachtend, maar op langere termijn leidt ze veelal tot schuldgevoel, uitstelgedrag en verlies van zelfregulatie.


Inzicht in dit patroon vraagt om bewustwording. Een effectief hulpmiddel daarbij is het bijhouden van een eetdagboek dat niet enkel voedselinname registreert, maar ook de emotionele context van het eetmoment. Deze reflectie maakt zichtbaar dat de behoefte zelden lichamelijk is, maar eerder psychisch van aard. De onderliggende behoefte blijkt vaak geen voeding, maar rust, erkenning, grenzen of verbinding. Bewustwording is daarbij de eerste stap richting duurzame gedragsverandering.


Julia Cameron #thedailyelli


Vindt u deze Daily Elli wel wat hebben? Geef hem dan onderaan een hartje. Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij. Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).


ree

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page