top of page
  • Foto van schrijverKoen Vandenborre

De man met het hoedje

zkv


Het zwembadwater is blauw, de lucht nog blauwer. Met het geduld van een man op vakantie wacht ik tot de douche vrij is om zand en zweet (het resultaat van een ochtend tuinieren) van me af te spoelen. Een verfrissende duik in het zwembad ligt in het vooruitzicht, daarna een groot glas rosé de Provence. De man voor mij draagt een blauwe zwemshort en bovenop zijn riante bos krullen een bijpassend blauw hoedje. Wanneer het zijn beurt is, stapt hij onder de douche en laat het water weldadig over zich heen stromen. Zijn hoofd houdt hij behendig uit de douchestraal. Hij gaat op de rand van het zwembad zitten. Voorzichtig glijdt hij het water in. Ter hoogte van de zwemshort volgt een korte aarzeling en een versnelde ademhaling waarna hij tot aan de nek in het water verdwijnt. Hij beoefent de gedateerde maar nog steeds populaire schoolslagstijl waarbij het hoofd (en in zijn geval dus ook het hoedje) boven de waterlijn blijft. Zijn hoedje glijdt als een dobber van kant naar kant, wel twintig lengtes lang.

In sommige culturen is het belangrijk iets tussen hoofd en hemel te hebben. Een teken van eerbied voor het hogere. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat deze man om religieuze reden het hoofd bedekt. Al sluit ik het ook niet uit. Nieuwe religies ontstaan nu eenmaal en iemand moet de eerste zijn. Als bescherming tegen de verzengende zon? Dat is waarom ik een hoedje draag, maar ik beschik dan ook niet over een riante krullenbol. De voor de hand liggende verklaring lijkt me hier: stijl te zijn. Deze man weet wie hij is en heeft er geen probleem mee dat te tonen. Hier ben ik! Zie mij graag! Iets in die trant.

Bij het verlaten van het zwembad complimenteer ik hem met het dragen van zijn hoedje, ook in ongewone omstandigheden. Hij kijkt me verbaasd aan. Hoedje? Zijn hand gaat instinctief naar zijn hoofd. Mijn hoed, glad vergeten af te zetten, mompelt hij met een knalrode kop.


Misschien toch maar ophouden denk ik. De zon hier is meedogenloos.

2021, 6 juli, ‎⁨Tanneron⁩, ⁨Provence-Alpen-Côte d'Azur⁩ (Frankrijk⁩). Foto: Roos Vandenborre.‎⁨


Vind je deze post leuk? Geef hem een hartje!


Deze post delen op Facebook of Twitter? Dat is heel eenvoudig: klik op de knop linksonder en klaar. Een comment toevoegen is altijd leuk.


Vanaf 14 september zijn de blog en de brievenpost weer terug uit vakantie.


Tot zolang nog brengen we op deze site in de plaats daarvan elke dinsdag en vrijdag een zkv (zeer kort verhaal). Meer over het zkv vind je hier. De tot nu toe verschenen zkv's staan hier verzameld.

55 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Hand van God

Comments


bottom of page