top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

De fuik der voedingssupplementen

Nu de midlifecrisis al op dertig begint is een mens nooit nog gewoon ‘volwassen’. Zo wordt elk ongewenst gedrag en gemopper door de levensfase meteen gerechtvaardigd. Handig. Neem de peripenopauze. We vreeën minder, liefste, niet omdat ik je onaantrekkelijk ging vinden; dat ik dingen stuksloeg hield geen verband met mijn betekenisloze leven; die klap die ik gaf, vergeving, hoort nu eenmaal bij steeds heftiger wordende katers. Dus sorry voor mijn korte lontje. Met dat modische narcisme heeft het niets te maken. Het is allemaal een kwestie van hormonen: het testosteron, het cortisol, de hypofyse.


Met het ouder worden vertalen stemmingsschommelingen zich vaker in lichamelijke ongemakken. En daarover zeuren. Eerst tracht je die wat te onderdrukken, je bent geen mietje. En dan wil je weten wat het is. “Ik ga al een tijd naar een anti-agingdokter,” vertrouwde een collega-ervaringsdeskundige me toe. En die tovenaar had hem gerustgesteld. Dat leek me wel wat: een sjamaan! Want wie moeite heeft met beweging, gezond eten en zingeving, brengt onbehaaglijkheid graag terug tot het ontbreken van een lichaamsstof. Supplementen dus, waar medicijnmannen bedreven in zijn.

Gegeven het resultaat van een bijzondere bloedafname aldaar (kostprijs 200 euro) flirt ik hier en daar met grenswaarden: het homocysteïne, dodelijk voor hart, mag zeker niet stijgen, dus goed vitamine B12 innemen, scheidt het teveel uit. Het co-enzym Q10 staat net niet laag = bijna weefselschade!, extra is hard nodig. Testosteron: zéér laag. Het is niet wat u denkt: het vertaalt zich in verminderde spiersterkte, depressie en vermoeidheid. Het metaboliet androstanediol-glucuronide: te hoog, iets met prostaat, daar houdt een man niet van. En dus neem ook ik, op advies van de wonderdokter, een rist supplementen. En blijf dat doen. Want eenmaal in de supplementen-fuik … Het is een geniaal verkoopmodel. Stel je voor dat je niet alles in het werk stelde je gezondheid te vrijwaren. Het kost me jaarlijks honderden euro’s. Of ik daar beter van word? Het moest zo maar eens zijn … Drogisten en reformwinkels verrijken zich op de kap van ingebeelde ziektelijders die erger willen voorkomen: naast de klassieke vitamines C en D scoren kurkuma, probiotica, zink, vitamine B12, omega 3-vetzuren, ijzer, cranberry en echinacea hoog, gevolgd door kaneel, ginseng, sint-janskruid, taurine, ginkgo, mariadistel, maca en gember. Het is zonde van het geld.


Een zelfhulpboek is een pak goedkoper: kijken wat een klacht nu eigenlijk wil vertellen. Ik zweer bij het standaardwerk Je kunt je leven helen van Louise Hay. Neem mijn artrose: vijf jaar geleden waren er voor het eerst die pijnlijke knieën. Die diagnose klonk me tamelijk noodlottig: voortaan zou ik dus met zere knoken zitten. Alleen schijnt die pijn te komen en te gaan. Merkwaardig. Soms ben ik artrose-patiënt, dan weer niet. Daar komt Louise in het spel: “Knieën drukken buigen en trots uit, ego en koppigheid. Vaak zijn we bij het vooruitgaan dermate bang om te buigen dat we inflexibel worden. Dit verstijft de gewrichten.” Aha! “We willen vooruit, maar we willen onze manier van doen niet veranderen. Herstel van de knieën duurt zolang omdat we er onze trots en zelfingenomenheid bij betrekken.” Dan gaat het vingertje omhoog: “De volgende keer dat je een knieprobleem hebt, vraag jezelf dan af waarover je zelfingenomen bent, waar je weigert te buigen. Laat de koppigheid vallen en laat los. Het leven is flow, beweging.”


Vorige week was ik enkele dagen met de camper in de Ardennen. Het bos ligt er op zijn herfstige mooist bij. Ik was in fijn gezelschap. We wandelden minstens vijftien kilometer per dag, aten twee keer gezond en gingen op tijd onder de wol. Ik had nergens last van: mijn hoofd was helder en van artrose geen sprake. Het is magie.Vindt u deze blog wel wat hebben? Geef hem onderaan een hartje!

Delen op Facebook of Twitter kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).

2023, 3 november, Anhée (België). Foto: Ilse Geens.


Uitgelezen? TELKENS ALS JE NAAR ONS KOMT, mijn single, blijft voor u onverminderd beschikbaar op Spotify, op YouTube of te koop in de iTunes Store (99 cent).

58 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page