top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Beperk je nieuwsconsumptie

The Daily Elli 4


Meezijn met wat gebeurt is belangrijk. Echter niet alle nieuws is relevant of, belangrijker nog, boeiend.


Ongefilterd nieuws consumeren is een behoorlijke domper op de feestvreugde. En al helemaal als je steeds weer bij die verkeerde onderwerpen uitkomt. En algoritmes zijn behoorlijk intelligent waardoor je, lang nog nadat je de troep afzwoer, de content toch blijft krijgen.


Het is verleidelijk het nieuws te volgen op de sociale media, maar doe het toch maar niet. Reddit en soortgelijke nieuwsaggregators beloven nieuws à la carte, doen dat ook, maar hebben toch vooral de bedoeling, vanwege adverteerders, je zolang mogelijk bij hen te houden (‘mogelijk ook interessant voor u’).


Podcasts hebben daar wat minder last van en van elke kleur of strekking valt wat te vinden. Gevoelsmatig is dat enigszins subjectievere berichtgeving, maar vergis u niet: dat geldt ook voor elke grote radio- of tv-bron. Er bestaat op dat vlak geen onafhankelijke berichtgeving: achter elk regulier medium steekt politieke inmenging (raden van bestuur, gesubsidieerde krantenbezorging …)


Er bestaan websites met alleen maar goed nieuws erop, maar die zijn retesaai. In de plaats daarvan: negeer slecht nieuws niet, maar als je er geen gevolg aan geeft, sta er dan niet bij stil. Het is moordend voor je energiepeil en van met ergens over mijmeren alleen is nog geen mensenleven gered. Ofwel doe je er wat mee ofwel laat je het los.


Of nog: overweeg eens een nieuwsvrije periode. En verbaas je erover hoe je alle belangrijks te weten komt zonder nieuws kijken. In het algemeen geldt trouwens dat de meeste informatie bijzonder tijdverslindend is, negatief en volstrekt irrelevant voor je leven want buiten je invloedssfeer valt. Om dat laatste te bekomen moet je bij de verkiezingen je stem gaan uitbrengen. (En in het andere geval: ook goed, maar dan moet je niet zeuren.)Scott Adams, Tim Ferriss


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).13 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page