top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Beau-monde-aan-zee

Een bevriend bewust kinderloos paar werkt vijfendertig jaar voltijds. Ze kennen het ongemak van een hittegolf nauwelijks en hun herenhuis is inbraakvrij. De drukte over de brandstofprijzen ontgaat hen: “Uit eten gaan kost ons elke maand een gasfactuur.” Ze menen dat mensen met kinderen niet moeten zeuren. Ze dragen BOSS en Calvin Klein. “Uit de sweatshop!” riep ik. “Dankzij ons hebben die mensen werk,” zeiden ze in koor. Kicken doen ze op iPhones en tv’s.


Het wordt hen te druk in de stad. Te veel mensen, basse-classe, hoofddoeken, zondagsrijders ook, en fietsers, die denken dat de baan van hen is. Ze hebben een SUV-bedrijfswagen, dus waarom lopen of fietsen, laat staan bus of trein nemen, met jengelaars erop. Jammer van de files, dat wel, door die domme verkeersregelingen overal.


Af en toe moeten ze ertussenuit. Dan vliegen ze met een grote maatschappij ver weg en logeren in Rusvrije resorts. Zonnebaden doen ze op het privéstrand.


Lag het aan hen gingen ze morgen al op pensioen. Wie de vergrijzing betaalt is hun zorg niet. Helaas. Op donderdag rijden ze naar zee. Geen denken aan dat ze ’s vrijdags tussen die idioten gaan staan aanschuiven. Ze kochten er een appartement, “een mens moet iets doen met zijn geld”, in het ‘Knokke van de westkust’, wie de kledinglabels bekijkt weet waarom.


Oostende, nochtans een leuke stad, was geen optie. Dagjesmensen. Niet het echte uitschot, dat zit in Blankenberge, maar toch: frigoboxtoeristen zijn druktemakers en strandvervuilers. Bovendien: “roetmoppen” nemen alsmaar grotere onbewaakte strandzones in (“zonnebaden in boerkini?”). Gelukkig is er Bart Versluys, met zijn Oosteroever-project, een antidotum tegen de “verloedering” van wat al lang de Koningin der Badsteden niet meer is.


Eten doen ze in een adults only-restaurant. Mocht nu nog het laatste jeugdvakantiecentrum verdwijnen … ’s Avonds is het heerlijk flaneren, in Saint James-trui, op de dijk of in de winkelstraat, langs interieurzaken en vastgoedkantoren. Tussen alleen maar witte, welgestelde mensen. “Wij zijn daar graag,” zegt de man. “Weg van dat gemene volk en bakfietscoalities. Molenbeek, dat bestaat daar niet.” Deze mensen ‘hebben het mooi voor elkaar’. Ze zijn geciviliseerd. Het is de betere klasse.Vind je deze blog wel wat hebben? Geef hem onderaan een hartje! Delen op Facebook of Twitter kan ook: klik op de knop linksonder en klaar.

Wil je graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: je reactie is zichtbaar).

2022, 1 augustus, Koksijde (België). Foto: Nausikaä Droste.


Meer over Oosteroever op Oosteroever.be (FB/IG: @VersluysBouwgroep/@versluysgroep).

112 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page