De podcast Just Keep Going - De eerste XII is gratis te beluisteren via Spotify, de iTunes Store, Apple Podcasts, SoundCloud, Podcast Addict, Stitcher, Overcast en Castro, Google Podcasts en Pocket Casts.
De blogs die in deze eerste aflevering zijn opgenomen zijn: Telenetman, Coronaplak, Kadetje, Gigippe, Wandelnaar, Lodde en Adèlle eten zich doorheen de dag, Pistoletdrang, Everyone’s a little bit racist, Korte hemdsmouwen, Shampoobar, Waterkruik en Geen porno voor de schrijver.
Het plan om een podcast met mezelf in de hoofdrol te gaan maken is niet in het geheel nieuw. In mijn jeugd nam ik verschillende radioshows op, zitten spreken achter een microfoon vond ik altijd al prettig (in het artikeltje Wat de toekomst ook zal brengen, schoonmoeders zullen er altijd zijn heb ik het er over). Maar een mens wordt ouder en je kan niet blijven radiootje spelen. En dus deed ik met die behoefte om mezelf af en toe op te nemen een hele tijd niks.
Met de eerste bescheiden doorbraak van de podcast, de eersten dateren al van ergens halverwege de jaren tien, begon het gevoel opnieuw te knagen. Dan stelt zich vervolgens de niet onbelangrijke vraag: wàt kan ik gaan opnemen … Tenslotte gebeurt er niks.
Op verzoek van velen (dat zijn in mijn geval twee mensen) ondernam ik een aantal weken geleden een voorzichtige poging met het inspreken van een paar blogs en liet ze hen beluisteren. Het regende enthousiaste reacties (er is voor een regeneffect merkwaardig genoeg niet volk nodig). Ik sloeg dus de ploeg aan de hand en nam de eerste twaalf afleveringen op. Het resultaat: een niet perfecte podcast.
Iedereen die een beetje prutst en zijn knutselarijen vervolgens met de wereld wil gaan delen kent het fenomeen: tussen droom en daad gaapt een leemte met daarin veel saaiheid en geduld. Het staat in het boekje De kleine Bloggen voor dummies en het is niet overdreven: zo goed als de helft van de tijd van een blogger gaat naar het promoten van zijn of haar schrijfseltje.
Ik wil het heel erg bewaken. Ik hou wel van nauwkeurigheid maar het is opletten geblazen dat tijd besteden aan ‘het in de markt zetten van je product’ geen vorm van creatief uitstellen wordt. Uiteindelijk is hetgeen wat ik wil doen toch vooral schrijven. En iedereen die een beetje schrijfambitie heeft kent dat gevoel: de angst voor het witte blad. Over dat fenomeen zijn boeken volgepend (het gaat er op deze site regelmatig over, kijk zeker ook eens in de Boekenlijst). Het is anders gezegd verleidelijk om je in de marge te gaan bezighouden in de plaats van het echte, lastige werk te doen.
Het is voor mij een vervelende oefening, dat proberen te leven met die imperfecties. Maar wanneer het de doelstelling is vooral te maken, te produceren dan is het toch op precies dat aspect van het proces dat zal moeten worden toegegeven. Het wordt me stilaan duidelijk waarom bedrijven of zelfstandige kunstenaars dat soort dingen uitbesteden. Mijn schrijversmaatje Eva Vanderwaeren heeft het er ook over in een van haar blogs op Georgia Marie- blogs (FB: @georgiamarieblog, IG: @georgia_marie_blog, georgia-marie.webnode.be)(lezen!): haar foto’s zijn uit de kunst (leg de mijne er maar eens naast, ze heeft natuurlijk ook wel iets meer de looks mee), maar ze steekt er iets teveel tijd in naar haar zin.
Austin Kleon zegt in Show Your Work: publiceer slecht werk. En dat is precies de reden waarom ik toch met de podcast kom, ook al is die lang niet feilloos. Ik ben fan van goede vertelstemmen: in het Nederlandse taalgebied is Jan Meng (een fijn portretje hier, op Ouders Online), die onder meer de Harry Potter-boeken heeft ingelezen, mijn favoriet en ik ben dol op het heerlijke Britse accent van Richard Mitchley die alles van Allen Carr doet. Ik had dus kunnen kiezen voor de meer professionele vertelstem (mijn broer Steven komt daarvoor zeker in aanmerking), opgenomen in de perfecte studio. Maar: een auteur (laat ik me mezelf maar even zo noemen) die voorleest uit eigen werk heeft toch nog altijd dat tikkeltje meer. Jan Wolkers die Turks Fruit (luister een fragment!) op zijn oude dag brengt, Gerard Reve die zelf uit De avonden vertelt, het zijn de prachtigste luisterboeken, voorbeelden van hoe die onvolkomenheden zelfs bijdragen in de plaats van te storen.
Er valt met andere woorden op mijn podcast wel wat aan te merken. Ik ben niet helemaal tevreden met de geluidskwaliteit en ik realiseer me dat ik geen perfecte ‘r’ heb (al ben ik wel al een vrouw tegengekomen die het sexy vond, maar dit terzijde). Maar het is Jan Geurtz (de auteur van Verslaafd aan liefde, ook daarvan meer te vinden op deze site) die me over de streep heeft getrokken: hij leest zelf thuis zijn boeken in en trekt zich niet al te veel aan van een achtergrondgeluidje hier of een kuchje daar. “Ik wil het vooral prettig blijven vinden om het te doen,” zegt hij daarover. En hij heeft gelijk: wat mij betreft zijn zijn luisterboeken van het beste dat er op dat gebied is te vinden.
Ik vond het prettig om te doen.
Met dank aan Kristel Lamerichs (FB/IG: @vocalcoachingleuven, YT Vocal Coaching Leuven, vocalcoachingleuven.com; (FB/IG: @musicalcompagniemithe, YT: Musicalcompagnie Mithe, musicalcompagniemithe.com) die me dat soms zo noodzakelijke duwtje gaf. X
Wie zelf aan de slag wil gaan met podcasts maken beveel ik GarageBand aan (gratis op alle Apple-producten). PC-gebruikers vinden een vergelijkende test van min of meer hetzelfde soort programma’s in dit mooie artikel op Lifewire. Voor knippen, plakken, in- en uitfaden, kortom kleine bewerkingen, zweer ik al jaren bij Amadeus Lite (betalend) vanwege het onwaarschijnlijke gebruiksgemak.
De microfoon die werd gebruikt is de Samson C01U Pro USB Microfoon, een van de bestverkopende product in dit segment. De aankoopprijs is niet gering: om en bij de 80 euro. Wat op zich nog meevalt, maar bij dit soort condensatiemicrofoons horen een aantal noodzakelijke accessoires zoals een standaard en een popfilter wat het bedrag flink kan doen oplopen richting 200 euro.
Voor de duidelijkheid: het feit dat de opnamekwaliteit van mijn podcast niet helemaal perfect is heeft te maken met de omstandigheden waarin en de manier waarop ik inspreek. Het materiaal dat is gebruikt is top en daar begint natuurlijk alles mee.
Comments