top of page
  • Foto van schrijverKoen Vandenborre

Beeldspraak

zkv


Het gebeurt niet vaak – eigenlijk veel te weinig – dat ik door het Leuvense stadspark Sint-Donatus wandel. Een mens is altijd gehaast. Na elke boodschap wacht een andere boodschap. Als ik er dan uitzonderlijk toch eens doorheen loop, besef ik wat een fijn park het centrum van Leuven herbergt. De ommuring, de parkvijver, de oude stadswallen, de muziekkiosk, de Ginkgo Biloba-bomen en natuurlijk het bronzen Kamerood sesteg beeld. Voor wie niet met neergeslagen blik door Leuven loopt zijn er wel meer bijzondere beelden te spotten. Paep Thoon, Fiere Margriet, Kotmadam, Abraham, Fonske, Erasmus, Dorre de bakker, De Koeieschieter, Vallend paard, Leuven heeft iets met krachtige beelden.


Tijdens zo’n parkwandeling permiteer ik het me, mijn gedachten net als mijn voeten te laten dolen. Wat zouden al die beelden doen wanneer de Leuvenaar in zijn bed ligt en de straten verlaten zijn? Zakken ze misschien één keer per jaar af naar het stadpark? (Op de feestdag van Sint-Donatus, wellicht.) Om er uitvoering bij te praten over de Leuvenaar, de Zeitgeist en de steeds voortdenderende stadsvernieuwing? Erasmus die indruk probeert te maken op de Kotmadam door haar te complimenteren in het Grieks, Paep Thoon die Fonske uitdaagt tot een spelletje bierpong, het Vallend paard in discussie met de Koeieschieter, Fiere Margriet die bij Dorre, de bakker om een rozijnenkoek bedelt terwijl Kamerood sesteg naar de wijze raad van Abraham hengelt.


Of nemen ze samen stilzwijgend een jaarlijks bad in de parkvijver, om de dikke laag duivenpoep van elkaars kop te schrobben, waarna ze gelaten en zomerfris, terug op hun sokkel klimmen?Vind je deze post leuk? Geef hem een hartje!

Deze post delen op Facebook of Twitter? Kinderspel: klik op de knop linksonder en klaar. Een comment toevoegen is altijd leuk.

2021, 7 september, Leuven (Sint-Donatuspark, standbeeld Abraham) (België). Foto: Koen Vandenborre (selfie).


Dit is het laatste zkv van deze zomer! Vanaf volgende week is er weer elke dinsdag een blog.

Alle verschenen zeer korte verhalen van onze Zomer van het zkv staan hier verzameld. Het was een plezier ze te maken.

Meer over het literaire genre zkv vind je hier.

Bijzondere dank aan Koen Vandenborre (FB/IG: @koen.vandenborre, #haikuoen) voor de alweer bijzonder prettige samenwerking.

65 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Hand van God

Strandpoëzie

Comments


bottom of page