top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

De kracht van tools: goeie technologie ten dienste van het leven zonder een nerd te (willen) zijn.

Het waren de Romeinen al die het zeiden: de mens wil gekloot worden.



Praten over tijdsgebrek is al jaren hip en daarmee een paradox. Afgaande op het aantal boeken dat verschijnt over het verhogen van je productiviteit zou kunnen worden gedacht aan een welvaartsziekte. Dat is niet zo. Er komen al ruim vijf decennia boeken over stress uit.

Er is een groot verschil tussen druk doen en het druk hebben. Ik had een collega maatschappelijk werk die tot ver en in de jaren tien fotokopieën is blijven maken. Van de fax konden we haar maar net weghouden. Ze had het altijd druk en waarschijnlijk nog altijd.

Ik word er weleens van verdacht een computerfanaat te zijn. Een verschrikkelijk idee. Wat een onsexy woord ook. Ik heb namelijk niks met computers, nog minder ken ik er iets van. Ik heb wel iets met de Mac. Sommige mensen verdragen dat niet goed en vinden mij daarom een snob. Dat wordt mij ook gezegd. Een beetje te pas en te onpas. Het is oudemannepraat.


Ik schreef voor het eerst digitaal in 1990. Dat was op een Macintosh Classic, de eerste in zijn soort. PC-gebruikers vonden het maar niks. Zo ook mijn aanstaande schoonvader, een programmeur. Hij zag die windows alleen maar als doffe ellende. Overlappende vensters, het ‘bureaublad’, ‘knippen en plakken’ … het zijn allemaal uitvindingen van Apple, folks. Vanaf dan kon ook de totale computeranalfabeet computeren. Dat IT’ers op de werkvloer zich daarbij roerden en zichzelf in hun bestaan bedreigd voelden kon ik wel plaatsen. Dat er vandaag nog altijd mensen anti-Mac, en vooral pro PC zijn, is merkwaardig. De geschiedenis leert ons dat het niet altijd het beste systeem is dat overwint. In de jaren tachtig haalde de VHS-videocassette het van het kwalitatief veel hoogwaarderige Video 2000. Het schijnen vooral externe factoren te zijn die het al dan niet slagen van een merk bepalen. Zo was porno niet leverbaar op Video 2000 en dat gaf het systeem mede de doodsteek.

Apple wordt haar hoge prijzen weleens verweten. Nonsens. Toegegeven, die is niet min. Maar ik heb met mijn vorige MacBook net geen elf jaar gedaan. Kosten onderweg: afgezien van twee lichtnetadapters, 0 euro. “It just works.”is wellicht de beste Apple-slogan ooit. Geen virussen, geen herstarten, geen ronkende ventilatoren en nooit een ‘onbekende fout’ (die zodanig vaak optreedt dat ze ondertussen al lang geen onbekende meer is). Maar de Mac/PC-discussie zal ik met mijn generatiegenoten nooit winnen. De mens wil gekloot worden. En ik zal door sommigen met de nek blijven worden aangekeken.

In het artikel De kracht van tools zet ik mijn ervaringen over hoe ik tracht mijn tijd goed te besteden op een rij. Ik win vooral gigantisch veel aan vrije uren door een aantal dingen nièt te doen. Ik vind ‘De kracht van tools’ een wat ongelukkige titel omdat die zou kunnen suggereren dat ik dol ben op apps. Ik ben niet dol op apps. Ik gebruik hooguit tien procent van wat de iPhone kan. Ik probeer er af en toe wat nieuwe uit maar gooi er ook wekelijks weer uit. Ik denk daarmee modern te doen, maar ik kan het niet zo goed. Alleen wat van hoge kwaliteit is blijft. En er zijn beslist apps van een ongelooflijk hoge kwaliteit. Dat heet goede vooruitgang. Er kan worden gediscussieerd over het feit of al die technologie ons wel gelukkiger maakt. Maar in sommige gevallen is dat zeker het geval.


Voor de duidelijkheid: alle hulpmiddelen werken ook op PC en Androidtelefoons.




41 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page