Breinvoedsel: omega-3
- Joost Elli
- 2 dagen geleden
- 1 minuten om te lezen
The Daily Elli 191 DE TOEGENOMEN INNAME VAN OMEGA-6 IS NIET GOED VOOR ONS HUMEUR.
Hersenen hebben omega-3 en omega-6 vetzuren nodig. Ze komen voornamelijk uit voedsel. Onze voorouders hadden een gezond evenwicht van omega-3, uit vooral vis en wild, en omega-6, uit noten en zaden. De opkomst van landbouw en veeteelt (twaalfduizend jaar geleden) veranderde dit: er werd steeds meer omega-6 opgenomen via granen en gekweekt vlees. In de 20e eeuw nam dat nog verder toe, vooral door plantaardige oliƫn in bewerkte voedingsmiddelen.
Te hoge inname van omega-6 in verhouding tot omega-3 kan ontstekingen bevorderen, wat bijdraagt aan chronische aandoeningen zoals depressie, hartziekten en geheugenproblemen. Omega-6 bevordert ontstekingen terwijl omega-3 ontstekingen tegengaat. De verschuiving naar een dieet met te veel omega-6 heeft dus een negatieve impact op de gezondheid van onze hersenen. Vooral op de werking van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die cruciaal zijn voor ons humeur en welzijn. Om dit evenwicht te herstellen, is het belangrijk de inname van omega-6 te verlagen en omega-3 te verhogen. Dit kan door bijvoorbeeld visolie bij te nemen. Ook het eten van gezondere vetten zoals olijfolie en kokosolie en het vermijden van fastfood en gefrituurd voedsel kan bijdragen aan een betere balans.
Stephen S. Ilardi #thedailyelli

Comments