top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Dickpics

DIY maakte van de wereld een lelijkere plek. Do-it-yourself begon ooit, met de punk, nochtans goed: het bewust creëren van amateuristisch spul, goedkoop gehaspel, als tegencultuur, een filosofie. Helaas schiet van dat ideaal niks meer over. Met de tools van vandaag kan zowat iedereen 'kunst' bedrijven, vrijwel kosteloos en er hoeft niet van te worden geleefd: het is een vrijbrief om alle vormen van pulp op de mensheid los te laten.


‘Broadcast yourself’ was de eerste slagzin van YouTube. Een nobele gedachte, die ons onbetwistbaar al moois opleverde. Maar helaas nog veel meer rommel: troep, goedgepraat door de vrijheid van mening en handelen, die vragen oproept, over fatsoen en wat smaak is en wat wansmaak; rotzooi, die in het beste geval resulteert in kitsch en flauwekul, of anderszins in kletskoek van complotdenkers, mediums, kwakzalvers, oplichters en influencers die niet eens hun eigen naam kunnen schrijven.


In dezelfde sfeer werden foto’s zo steeds minder artistiek. Er was - o weemoed - een tijd dat over foto’s maken werd nagedacht. Een filmrolletje had zo zijn beperkingen: na maximaal zesendertig foto’s was het uit met de pret. Rolletjes kopen en ontwikkelen was bovendien prijzig. Mensen die geen goede foto’s konden maken deden dat simpelweg niet. Een zegen. De smartphone haalde die rem weg. Foto’s zijn vandaag vooral functioneel en dienen de identiteit: "Kijk mij!" Met voorop de selfie: "Kijk mij goed bezig zijn!" Het kaliber varieert van perfect gefilterd tot de meest afzichtelijke poses. Schattingen in 2014 hadden het over 884.000.000 selfies per jaar, vandaag wellicht veel meer. Naar kwaliteit wordt dus waarschijnlijk niet al te veel gekeken. In privéberichten ligt de lat nog lager. Met als absolute dieptepunt: de dickpic. De eerste selfie ooit wordt toegedicht aan Robert Cornelius, een Amerikaans amateurfotograaf, in 1839. Wellicht niet met de bedoeling dat de dickpic het resultaat zou zijn.


Het hoofddoekendebat gaat vaak over het feit dat de hoofddoek onder meer wellustige mannen op afstand moet houden. Veelal is dan de reactie dat wij, met onze Verlichtingsidealen, heus wel weten dat we vrouwen niet zomaar kunnen ‘nemen’. De dickpic laat mij daaraan twijfelen. Niet geheel onterecht, toont onderzoek: mannen zijn blijkbaar geneigd de seksuele belangstelling van vrouwen in hen te overschatten. Iets evolutionairs. Ze hopen of denken daarom dat dames opgewonden raken van een foto van hun piet.

Jongensjongens, afgezien van dat Y-chromosoom ontwaar ik in mezelf alsmaar minder man. Alleszins tot voor kort kende ik dat voornemen, laat staan die behoefte nooit. En al helemaal niet ongevraagd. Wat een laag-bij-de-gronds en ronduit zielig idee: een selfie van een penis. Die toch vooral zegt: “Kijk, ik ben een lul."


Een stel Nederlandse vrouwen was vorig jaar de ‘spontane’ dickpics zodanig beu dat ze besloten een forum aan te maken waarop mannen in het wildeweg hun lid kunnen posten. In de hoop dat ze dat ongewenste toesturen zo een halt konden toeroepen. Het was een fenomenaal succes. Dat klinkt alsof die zichzelf niet beheersende man veelvuldig bestaat. Dat zulk een plek, waar dickpic-kers, al dan niet verslaafd, hun ding kunnen doen en nadien hun boeltje veilig opruimen, hard nodig is.

Van de interessantste driehonderdvijfenzestig piemels (wat dat ook moge betekenen) maakten ze een ‘Dickalender’, een jaarscheurkalender. In een mum van tijd waren de duizend exemplaren verkocht. Kennelijk ben ik dan toch een beetje abnormaal: een deel van de wereld zit met grote honger te wachten op pensiplaatjes ...


Dus dacht ik: ik stuur voor de 2023-versie ook een dickpic in. Je moet alles eens proberen, zoiets. Of toch weer niet. Benieuwd of iemand me gaat menen te herkennen. Wow, echt kicken is dat.



Vind je deze blog wel wat hebben? Geef hem onderaan een hartje!

Delen op Facebook of Twitter kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Wil je graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: je reactie is zichtbaar).

2022, 5 november, Leuven (Martelarenplein) (België). Foto: Bart Cloots.


Meer over de Dickalender op Dickalender.com. Voor de duidelijkheid: deze dames zijn niet principieel tegen het versturen van een dickpic. Maar wèl als dat ongevraagd is. Dat leggen ze in dit filmpje goed uit.

Het ongevraagd sturen van dickpics is sinds deze maand pas strafbaar in ons land.


Mocht u geïnteresseerd zijn: vanaf nu is er ook een Vagilender.


Onder: de eerste selfie ooit van Robert Corneliusin 1839. Hij is nog verrassend mooi ook.

Uitgelezen? TELKENS ALS JE NAAR ONS KOMT, mijn single, luister je op Spotify, kijk je op YouTube of koop je in de iTunes Store (99 cent).

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Vettige Jan

Comments


bottom of page