top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Château Geilaert

Château Planckaert is afgelopen. Met kijkcijfers die tot voorbij de 1,7 miljoen kijkers gingen werd de realitysoap een onwaarschijnlijke hit.

Humo, dat kwaliteitsmagazine, wist er geen blijf mee: “Wat ik nog zorgelijker vond," hapte journalist Tom Raes naar adem, "was hoe de Planckaerts hun tweede televisiebestaan niet te gelde maakten op één of andere commerciële zender (…), maar gewoon op Eén – alsof dat er ook nog wel bij kon na ‘First Dates’. Is dit dan het veelbesproken nieuwe nor­maal? (…) Als je niet oppast, zou iets als Château Planckaert zomaar eens een precedent kunnen worden voor een openbare omroep.” De commerciële zender als synoniem voor leeghoofderij, nog steeds.


De VRT zelf was gelukkig navelstaarderig genoeg om op Radio 1 ‘hun’ grote succes zelf uit te leggen. Programmamaakster Katrien Luyten: “Het bewijst gewoon dat mensen heel blij zijn om een warme en liefdevolle familie te zien, zeker in deze tijden van corona en toch moeilijke cohesie.” Wow. “De familie hangt aan elkaar met de beste lijm ter wereld en dat is iets dat we toch vooral vroeger kenden.” Ik zweer bij Pattex. Ja, vroeger was het allemaal beter, het is waar. “Je ziet het nog maar zelden dat een familie voor elkaar door het vuur gaat.” Wat een barre tijd toch nu … “Die hebben elkaar en die beseffen ook heel goed dat dit de grootste waarde in het leven is. Dat is vandaag -zonder moraliserend te zijn- in onze maatschappij toch wel een lichtpunt.”

Presentator Lieven Vandenhaute ging nog een stap verder en had het zelfs over een tegengif voor de scheldtirades op de sociale media. “Van bij de eerste gesprekken heb ik het gezegd,” bevestigde Katrien, “wij moeten het middel zijn tegen de verzuring van de maatschappij.” Verzuring, het woord is gevallen.

Maar toch geen gluur-tv op de VRTéé, Katrien! “Dit programma is volledig in lijn met de waarden van verbinding, warmte, die de VRT wil nastreven.” Verbinding, ik wìst dat er nog een woord ontbrak.


Ik kijk vooral naar zonovergoten beelden van mooie jonge mensen, naar de ranke lijven van Stephanie, Magali en Shana. Mannen van dertig loeren naar de milf die Christa is. Vrouwen fantaseren stiekem bij de blote basten van Francesco en Christopher en sturen smeekbeden naar Junior. Jongens van vijftien voelen vlinders bij Iluna, pubermeisjes zien zo’n Mageno wel zitten. Met achtenvijftig woorden heb ik het succes van Château Planckaert òòk verklaard. Dirty ol’ man die ik ben.

De aflevering van Nieuwe Feiten op Radio 1 met daarin onder meer het gesprek van Lieven Vandenhaute met programmamaakster Katrien Luyten is te beluisteren via de podcast van het programma (aflevering van 12 oktober) langs de gebruikelijke kanalen (o.m. op Spotify) of via de Radio 1-app.

Hoor je liever alleen maar het fragment van het gesprek, dan kan dat hier op de luisterpagina (speelduur: 13'47"). Of lees het integrale interview hier na (leestijd: 9').


Lees de recensie van Tom Raes op humo.be (7/09/2020) over Château Planckaert: Kon ‘Château Planckaert’ (Eén) niet gewoon op één of andere commerciële zender?

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Uitverteld

Comments


bottom of page