top of page
  • Foto van schrijverJoost Elli

Bekamp je angsten: denk aan wat je wél wilt

The Daily Elli 3/90


Je kent vast dit voorbeeld, in al zijn varianten: denk niet aan een roze olifant en natuurlijk denk je dan aan een roze olifant.


Ons brein herkent namelijk niet het concept van 'niet'. Wanneer je dus voortdurend bezig bent met wat je 'niet wilt', vorm je onbewust steeds opnieuw een mentaal plaatje van die situatie die je ‘niet wilt’. Kortom, focussen op wat je niet wilt heeft weinig zin, omdat je daar dan toch automatisch aan gaat denken.


Onze gedachten manifesteren zich in beelden. Die vertalen zich in gevoelens, waarbij àltijd, en dit is belangrijk, lichamelijke sensaties horen: rustgevende en positieve beelden maken je kalm en tevreden. Omgekeerd is het ook zo dat onaangename beelden onrust en angst veroorzaken, met bijvoorbeeld beven en zweten als gevolg. Dat is wat we zien bij angsten: je brein vormt het beeld en je lichaam reageert direct op datgene wat je eigenlijk probeerde te vermijden.


Dus als je voortdurend bezig bent met gedachten aan snelwegen, spinnen, kleine ruimten, mensen of waar je ook voor vreest, dan zal je lichaam onvermijdelijk reageren met angst. De remedie is, alleszins in theorie, simpel: richt je op wat je wèl wilt.


Het doen van dingen waar je bang voor bent geeft je juist meer zelfvertrouwen. Als je de moed hebt om actie te ondernemen, zal je zelfvertrouwen volgen. Stel jezelf de juiste vragen en je brein moet volgen met positieve beelden.Pieter Frijters, Mel Robbins


Vindt u dit stukje wel wat hebben? Geef het dan onderaan een hartje.

Delen op Facebook of X kan ook: klik op de knop linksonder en klaar. Zet er even #thedailyelli bij.

Wilt u graag reageren? Dat kan beneden op deze pagina (opgelet: uw reactie is zichtbaar).18 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page